Православље

Данас славимо Богородичине родитеље: Ако направите ОВУ грешку, тераће вас малер целе године!

Бројни обичаји везују се за данашњи празник, који је у црквени календар уписан црним масним словом, па би требало избегавати кућне послове

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква и верници данас славе Светог Јоакима и Ану, родитеље пресвете Богородице Марије, коју су добили у касним годинама.

УЈАК МАЛИШАНА ОГОРЧЕН НА ЦРКВУ: Свештеник одбио да одржи опело за троје деце јер нису крштени!

Свети Јоаким је био син Варпафира, из колена Јудина, и потомак цара Давида. Ана је била ћерка свештеника Матана, из колена Левијева, као и првосвештеник Арон.

Ана је имала још две сестре – Марију и Совију. Марија се удала у Витлејем, и родила Саломију а Совија, која се такође, удала у Витлејем, родила је Јелисавету, мајку Светог Јована Претече.

Јоаким и Ана су 50 година живели у браку, али су били бесплодни. Живели су богоугодно и тихо, и од свих својих прихода само трећину су употребљавали на себе, другу су давали сиромасима а трећу храму.

Бројни обичаји везују се за данашњи празник, који је у црквени календар уписан црним масним словом, па би требало избегавати кућне послове.

Према народним веровањима, данашњи дан би требало да се проведе у кругу породице, а посебно са родитељима. Требало би да се избегавају свађе, јер ко се у кругу породице посвађа на данашњи дан, тераће га малер читаве године.

У појединим деловима Србије постоји обичај да се на дашањи дан деле поклони драгим особама који би требало да буду умотани у црвени папир, или имају неки црвени детаљ на себи.

МАРКО БУЛАТ ЗАПАЊИО СРБИЈУ ИЗЈАВОМ: Био сам срећан што нас бомбардују! И ТРЕБА ДА СТРАДАМО

Милостињу не треба давати с гордошћу него са смирењем сматрајући оног коме се даје милостиња бољим од себе.

 

Извор: Telegraf.rs