Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВАЖАН ПРАЗНИК ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Посебно је битан за жене, испуниће им једну од НАЈВЕЋИХ ЖЕЉА

Данас је Богородичин празник који би посебно требало да буде битан женама. Мало њих је чуло за њега, а испуњава једну од највећих жеља сваке жене.

Празник Светог појаса Богородице званично је установљен као самостални празник у 12. веку, а слави се често и као крсна слава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За овај комад тканине, начињен од камиље длаке, који је Богородица по предању носила све до Успења, везана је веома бурна и богата историја.

Појас је у почетку чуван у Јерусалиму, да би касније завршио, наравно, у Цариграду – где је постављен у златни ковчег.

У време владавине Лава Мудрог (интересантно, имао је надимак „Мудри“, али био је веома брзоплет у женидби – чак четири пута се женио, што је за једног византијског цара у то време било недопустиво) појас је добио данашњи изглед. Царева трећа по реду супруга Зоја била је веома тешко болесна, а по предању појас је излечио. Тада је она златним концем извезла појас, био је то њен знак захвалности.

Њега су често безуспешно покушавали да украду. А, једном су и успели – били су то Бугари, који су га однели након једне победе над Србијом у 12. веку.

Напокон, у 14. веку доспео је у руке цара Лазара и тада се и развио обичај који Српкиње и дан данас поштују.

Посебно жене које не могу да роде на данашњи дан одлазе у цркве и манастире који су посвећени Богородици и моле се за потомство.

Појас, иначе, данас лежи на сигурном, у манастиру Ватопед на Светој Гори, где га је донео сам кнез Лазар, заједно са Часним Крстом. На том месту су се дешавала разна чуда, а народ изузетно поштује овај невероватни и свети комад Богородичине тканине.

 

Извор: Ј. П. П. / zena.blic.rs

БОНУС ВИДЕО