Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОПЛЕО ПО КАРАЂОРЂЕВИЋИМА: Они су криви за српску трагедију, начинили су велике грешке!

Министар је рекао да је једна теза о великосрпској агресији деведесетих година потпуно лажна, а којом се оправдавају Олуја и злочини над Србима

Он је казао да Срби сносе такође кривицу јер заборављају историјске чињенице.

Уместо стварања Србије за коју су сами савезници нудили да буде три или четири пута већа, ми смо одбили због Македоније, Хрватске и Словеније

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Српски бајонети нису сметали Хрватима и Словенцима 1918. Да нису дошли дотле можда би још они били у Аустрији, да није било српских бајонета. Такође, 1915. министар спољних послова Велике Британије Едуард Греј је у име савезника послао писмо Николи Пашићу и тражио од Србије да уступи Бугарску и пола Македоније да би Бугарска ушла у рат на страни савезника, а не на страни сила Осовине, а за узврат пише да се Србији даје БиХ и излаз на море. Пашић је са гнушањем одбио тај предлог зато што ми хоћемо да ослободимо нашу браћу Хрвате и Словенце – ето колико смо глупи – навео је Дачић.

Подсећа и да је „Вилсон 1918. у својих 14 тачака, у једној од њих о Србији и изласку на море, где се каже да Аустроугарска не треба да се распадне већ да Хрватска и Словенија остану да живе код њих, а све остало да буде Србија и Црна Гора и ми смо све то одбили.

– Хрвати су појурили код Пашића да се жале на тај предлог против стварања Југославије, пошто су хтели Југославију да би спасли Хрватску и Словенију од останка у Аустроугарској. Па како им тада не засметаше српски бајонети и што је неко из моје Житорађе гинуо у Марибору или Загребу да се ослободе од Аустроугарске, што се сами нису ослобађали. И нацисте су дочекали цвећем за разлику од Београда. А сада говоре о великосрпској агресији – рекао је Дачић.

Дачић наводи да не жели да руши односе Хрватске и Србије, али да не може да истрпи такве некоректности – да се говори о великосрпској агресији.

– Треба питати и Карађорђевиће и српску политику из 1918. године. Уместо стварања Србије за коју су сами савезници нудили да буде три или четири пута већа, ми смо одбили због Македоније, Хрватске и Словеније. А, шта је са српским интересима и онда на крају крив им је Милошевић и Тито, могуће, али да видимо ко је прво зашта крив и 100 година после 1918. Срби су изгубили све зашта су ратовали – јасан је он.

НДХ 1941. била до Земуна, Новог Сада и Шапца и обухватала целу БиХ и ако је било ко вршио неку агресију то су радили они под тим слоганом „За дом спремни“

Дачић наглашава да је највећа лаж која постоји о великосрпско агресији.

Он је подсетио да Срби живе у Хрватској вековима, исто као у БиХ, Црној Гори, Косову и Македонији.

– По последњем попису из 91. око 580.000 Срба је било у Хрватској, у Загребу око 50.000. Данас по попису има око 180.000 Срба и о каквој они великосрпској агресији говоре када су протерани Срби. У Сарајеву је живело 150.000 Срба, а Приштини 40.000, а колико их сада има – каже Дачић.

Дачић је нагласио да када неки народ врши етничко чишћење онда тог другог народа има мање, а овде је било управо супротно.

– Никакве великосрпске агресије није било – то су лажне приче – нагласио је Дачић.

Он је истакао да је НДХ 1941. била до Земуна, Новог Сада и Шапца и обухватала целу БиХ и ако је било ко вршио неку агресију то су радили они под тим слоганом „За дом спремни“.

– Крајње је време да се престане са разним оправдањима за злочине који су почињени, ако је неко починио над Хрватима треба да одговара, али шта ћемо за злочине над Србима да ли ће неко да одговара – пита Дачић.

 

Извор: Тањуг / Информер.рс 

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/zJToHj4NxXg