Издвајамо Србија

ДАЧИЋ СВЕ ШОКИРАО НА БЛЕДУ: Надам се да ћемо ући у ЕУ ПРЕ НЕГО ШТО СЕ РАСПАДНЕ!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на Бледу да је и Европској унији данас, имајући у виду постојеће околности, потребно да оствари „позитиван поен“, а да је управо Западни Балкан место где је то могуће постићи и да је и за Унију важно да се процес проширења настави

 Обраћајући се учесницима панела о Западном Балкану на Бледском стратешком форуму, Дачић је подсетио да је ситуација у којој се ЕУ сада налази много гора него пре неколико година, када је Жан Клод Јункер, председник Европске комисије, давао изјаву да неће бити проширења до 2020. године – у међувремену се десио Брегзит, победа Доналда Трампа, мигрантска криза, тероризам.

Тако да мислим да је и Европској унији у овом тенутку потребан позитиван поен. А где ће га остварити, шта ће то позитивно ЕУ урадити и где уопште може да има позитиван поен – мислим једино овде у нашем региону – рекао је Дачић.

 Зато је важно, додао је Дачић, рећи и да је за ЕУ битно да се процес проширења настави.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Или ћемо ући у ЕУ, или ћемо се придружити ЕУ, или ће она нама. Надам се да ћемо ући у ЕУ пре него што се распадне- рекао је Дачић.

Указује, међутим, да регион толико касни за ЕУ да се заиста ствара утисак да никад нећемо ни ући у Унију.

То, како каже, утиче на оцену о ЕУ као организацији која нема праведан однос према земљама Западног Балкана.

„Не могу да верујем да су све земље постале чланице Уније баш зато што су испуниле све критеријуме и могу да се опкладим да, кад би сад поново улазиле у ЕУ, бар трећина не би прошла те критеријуме“, оценио је Дачић.

Ако нас не приме у ЕУ, нашалио се Дачић, ми ћемо тражити пријем у САД.

„Ако нас не приме у ЕУ, имам ‘претњу’ за Америку – ми ћемо тражити пријем у Сједињене Америчке Државе. Ближи смо од Хаваја у сваком случају“, рекао је Дачић.

Боље дијалог са Хрватском, него арбитража

Дачић је оценио да се није много одмакло у решавању питања разграничења са Хрватском и да се Србија пре залаже за решавање проблема отворено и дијалогом, него арбитражом.

– Наше је опредељење да то покушамо да решавамо билатерално, значи дијалогом, да не треба да идемо на неке арбитраже. Ми нисмо ни почели озбиљне суштинске разговоре на ту тему са Хрватском“, рекао је Дачић.

Напоменуо је да се сада формирају комисије које ће тиме да се баве и да је већ одредио државног секретара Немању Стевановића да води део екипе која ће се бавити отвореним питањима са Хрватском.

Дачић је рекао новинарима да ранијих година са хрватске стране није постојала заинтересованост за решавање тих питања.

– Прича се заглавила на томе да Хрватска има један приступ, Србија други – Србија мисли да разграничење треба да иде средином реке, а Хрватска да приоритет треба да буде катастар- рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, „ако нема компромиса, онда ће се тражити, као што је Хрватска већ тражила – да се иде на арбитражу“.

– Можда ће мало променити ставове после свега што се дешавало, али ми се никада нисмо изјашњавали да желимо да идемо на арбитражу, већ желимо да се проблеми реше непосредно- навео је Дачић.

Додао је да би Србија више волела да се сви ти проблеми решавају отворено и у дијалогу „и да покажемо да можемо нешто да решимо и без уплива са стране“.

Погледајте видео:

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО