Издвајамо Србија

„ДАЈТЕ МИ ХЛЕБ, МЛЕКО И 1.000 ДИНАРА“: За подизање кеша са рачуна више нећемо морати на банкомате

Грађани ће ускоро имати могућност да током куповине робе и услуга у трговинама уз плаћање платном картицом, истовремено и подигну готовину на ПОС терминалу на самом продајном месту. Ова услуга у свету је позната као „цасх бацк“.

Народна банка Србије и Министарство финансија истичу да са аспекта њихове надлежности не постоје сметње за пружање ове услуге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлука о омогућавању те услуге потрошачима и трговцима је на картичним системима, издаваоцима и прихватиоцима платних картица. Другим речима, не постоји препрека да она у Србији заживи, али ће зависити и од банака, као и трговаца.

„Цасх бацк“ услуга може бити омогућена у свим објектима који се баве трговинском делатношћу и имају ПОС терминале – продавницама, киосцима, супермаркетима, мегамаркетима… Услов за пружање „цасх бацк“ услуге је да је исплата готовине повезана са трансакцијом којом се плаћају роба и услуга. Значи, купите робу или услугу, платите рачун и онда можете, ако желите, да подигнете и новац.

Како би то у пракси изгледало? На конкретном примеру то би значило да би потрошач када у супермаркету плаћа картицом робу у вредности од 2.000 динара, имао и могућност да подигне одређени износ динара у готовини (нпр. 1.000 динара), тако да обе трансакције изврши једним коришћењем платне картице на ПОС терминалу (у конкретном примеру у износу од 3.000 динара). Максимални износ готовине која се може подићи по правилу се уређује правилима рада картичних система, при чему трговац може одредити и нижи износ, о чему је дужан да обавести потрошача.

Није важно колики је минимални рачун

Такође, правилима рада картичних система најчешће се не прописује минимална вредност робе која се купује као услов да би се исплатио готов новац.

– Из угла трговаца ова опција подразумева да се готовина у благајни, исплатом потрошачу, претвара у депозитни новац на рачуну трговца (који се преноси са рачуна потрошача на рачун трговца), чиме трговац испуњава део обавезе уплате пазара на текући рачун прописане Законом о обављању плаћања правних лица, предузетника и физичких лица која не обављају делатност. На овај начин смањује се и број одлазака трговаца у банку ради уплате пазара, чиме су мањи и безбедносни ризици повезани с тиме, као и трошкови које трговци имају по основу накнада које плаћају банци – истичу у Народној банци Србије.

Није потребно посебно одобрење трговцу

„Цасх бацк“ услуга не захтева издавање посебног одобрења трговцима (јер не представља платну услугу на коју се примењује Закон о платним услугама). Код трговца долази само до промене облика примљеног новца – пазар прелази у депозитни новац за износ готовине који се исплати потрошачу.

– Ова услуга представља додатни начин за подизање готовине, што је посебно значајно за становништво у срединама у којима не постоји развијена мрежа банкомата. Такође, остварује се и уштеда времена за потрошача, који не треба да размишља о одласку на другу локацију како би подигао готовину са свог рачуна. Уверени смо да ће стварање услова за пружање наведене услуге допринети већој употреби платних картица и других савремених облика плаћања, уз смањење обима сиве економије и подстицање учешћа грађана у коришћењу финансијских услуга, што су претпоставке стабилног и одрживог привредног раста – закључују у Народној банци Србије.

 

 

Извор: Данијела Нишавић / Блиц.рс