Издвајамо Србија

ДОБРА ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ! УКИДАЈУ СЕ КАЗНЕНИ ПОЕНИ И СМАЊУЈУ КАЗНЕ ЗА ПРЕКОРАЧЕЊЕ БРЗИНЕ: Ево шта доноси нови закон…

Према садашњем закону прекорачење брзине од 21 до 50 километара на сат у насељу предвиђена је новчана казна од 6.000 до 20.000, четири казнена поена и забрана управљања возилом најмање месец дана

Возачи који возе између 70 и 80 на сат у насељу више неће добијати ниједан негативни поен нити остајати без дозволе, већ ће за казну морати да плате 10.000 динара, односно 5.000 ако плате у року од осам дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова новина Нацрта закона о безбедности у саобраћају би требало да буде усвојен до краја године. То практично значи да ће возачи у насељу моћи да возе и до 30 километара на час више од дозвољене брзине која је сада 50 км/х, а да притом прођу само са новчаном казном.

Према садашњем закону прекорачење брзине од 21 до 50 километара на сат у насељу предвиђена је новчана казна од 6.000 до 20.000, четири казнена поена и забрана управљања возилом најмање месец дана.

Изменом и допуном закона увела би се новчана казна од 10.000 динара за прекорачење брзине од 21 до 30 километара на час у насељу што би значило да ће полиција бити много блажа према већини неодговорних возача.

– Наука је доказала да приликом судара при брзини од 80 км/х нема преживелих пешака, при брзини 50км/х, колико је код нас ограничење гине 40 одсто пешака. зато је у Јапану ограничење 40, у Паризу 30 километара на сат, јер са животом пешака не би смело да буде компромиса – рекао је професор на Саобраћајном факултету Милош Вујанић.

Један од занимљивих предлога допуне закона јесте да мотоциклисти могу да користе жуту траку, то је светска стратегија безбедности саобраћаја јер процена да ће возачи двоточкаша на тај начин бити много сигурнији.

 

 

Извор: Телеграф.рс