Регион Србија

Додик: Остварићу свој сан, државу са Србијом

Председник Републике Српске у петак на обележавању Дана Републике Српске у Београду поновио став. Патријарх Иринеј: Дрина је мост који нас не дели већ спаја

СТАЊЕ у Републици Српској је стабилно, Влада и Парламент фунционишу нормално. Стабилност, је за нас због позиције Српске питање живота и смрти јер желимо да будемо заједно са Србијом. У миру и развоју наша интеграција неће доћи у питање, небитно кад се оствари. Ово је у петак, на отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ у Народном позоришту у Београду поручио председник Републике Српске Милорад Додик.

– Нећу да се одрекнем снова да Република Српска и Србија буду једно. Верујем да је у овом свету престало кажњавање због снова, а ја то сањам и да вам искрено кажем, радим на томе. И желим да Српска буде у Србији, шта год о томе рекли у Бриселу и Стејт департменту – рекао је у свом обраћању Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Српске је казао да је лако бити Србин у Србији и Републици Српској, али није у Црној Гори и Македонији. Зато је председник Вучић предложио да се направи декларација око које морамо да се окупимо.

Додик је рекао и да размишља треба ли РС уопште представљати у Србији, јер она припада Србији, а Србија њој, за шта је добио велики аплауз у сали Народног позоришта.

– Разне несреће правиле су поделе на рекама за један, српски народ. Није први пут да постоје две српске државе. Била је Краљевина БиХ и Царевина Србија, и онда су их оспоравали и покушавали да поделе. РС и Србија данас могу да носе и одбране национални идентитет. Ове две државе имају најбољу сарадњу и Србија је Српској увек пружала помоћ. Многи су због тога што су их волели прогањани и тамничени.

Додик је нагласио и да је врло битно што је председник Вучић окренуо поглед ка Републици Српској, па тако данас заједно градимо школе, вртиће, мостове.

– Подриње са обе стране мора бити циљ наших заједничких пројеката. Дрину морамо да видимо као реку која повезује, а не раздваја.

Обележавање дана Српске у петак је благословио и патријарх СПЦ Иринеј. Он је рекао да је ова светковина празник јединственог народа.

– Дрина није река која нас дели, већ мост који спаја. Тако је било кроз историју, иако смо прошли кроз силне харанге, остали смо јединствен народ са својом културом.Народ који гради своју будућност, морамо да будемо јединствени и у првреди у духу.

Патријарх је навео да је мисија СПЦ мир на овом поднебљу и слога у народу.

– Заједно морамо да стварамо и садашњост и будућност. Морамо неговати јединство у свему, да се одржимо, опстанемо и одупремо свим негативним силама.

Дани Српске трајаће до 21. септембра и одржаваће се у двадесет градова. У Врању, Новом Саду и Суботици биће одржана три привредна скупа, а велики економски форум организоваће се у вили Републике Српске у Београду.

Иако је било најављено, председник Србије Александар Вучић није се појавио на светковини. Њега је представљао изасланик Никола Селаковић. Ту су још били министри Ивица Дачић, Зоран Ђорђевић, Нела Кубуровић, Александар Вулин…

Извор: Novosti.rs