Регион Свет Србија

Драшковић: „Црна Гора још једном одиграла Мојковачку битку за Србију“

Уласком у НАТО алијансу Црна Гора је још једном одиграла Мојковачку битку за Србију и прокрчила јој пут, рекао је политичар и књижевник Вук Драшковић.

Он је оценио да је Црна Гора извидница и претходница Србији и истакао да ће за њега те две државе, како је и ранијих година говорио, увек бити заједно, преноси РТЦГ.
– Ево сада нисмо заједно, али за мене јесмо, као да смо заједно – рекао је Драшковић гостујући на књижевној трибини Култопис у Никшићу која се одржава у оквиру Програма подршке развоју културе под покровитељством Владе и Општине.

Упитан где види будућност земаља бивше Југославије, Драшковић је рекао да би, када би то могло, тражио у прошлости, без изузетка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да једини разуман пут после свих јада који смо себи направили је та Европа, НАТО и Запад. НАТО је политичка и војна организација, али и избор пута, а Европска унија путовање. Ако не изабереш пут, и уђеш у погрешан воз, онда је свака успутна станица погрешна – рекао је Драшковић.

Он је казао да се због тога радује што је Црна Гора одабрала тај пут и да верује, нада се и бори да ће Србија за Црном Гором.

– А за киме ће друго, ако не за Црном Гором – запитао је Драшковић.

Упитан како види погледе Русије на пут Црне Горе ка ЕУ и НАТО, Драшковић рекао је да „воли Русију и стрепи за њу“.

– То је народ за дивљење, али и народ страшне судбине, коју му стално приредјују од 1918. његови властодршци. Сву величину руског народа и његову трагику исказао је Јосип Бродски, који је завршио као емигрант у Америци, где је написао песму посвећену Црвреноармејцима и маршалу Жукову. Сва трагика и величина Русије и народа је у стиху „Са радошћу смо освајали туђе престонице, и са страхом се враћали у своју“ – рекао је Драшковић.

Извор: Vestionline, RTCG