Србија

ЕВО ЗАШТО ПАПА неће да призна Косово!

У Ватикану се боје да би признањем Косова пореметили брижљиво грађене путеве ка папиној посети Москви. У случају признања, угрожена би била и та посета, али би Латиноамеричке земље могле да се угледају на Ватикан у односу према јужној српској покрајини. Ту је опасност за Србију, пише Спутњик.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Признајте Косово. Прво признај грехе…“

Не знамо да ли је Хашим Тачи такозвани председник Косова од поглавара римокатоличке цркве папе Фрање током посете Ватикану затражио и опрост за своје грехе, али знамо да је од светог оца затражио да призна Косово као државу.

ГЕНЕРАЛ КОНАШЕНКОВ ИЗВРЕЂАО БРИТАНСКОГ МИНИСТРА ОДБРАНЕ: Толико сте добри били, да су џихадисти заузели целу Сирију!

– Тренутно су шансе да Ватикан призна Косово веће него што су биле. Годинама Ватикан држи врло опрезно одстојање од целог тог проблема. Ватиканска политика је била оријентисана на одлагање и избегавање признања управо зато што Ватикан у читавом албанском комплексу, чији је Косово део, види исламску опасност и зато није хтео да антагонизује хришћанске цркве макар оне биле и православне – сматра Владета Јанковић, бивши амбасадор у Ватикану.

Тачи први пут у приватној посети Ватикану

Он каже да се вест о најави унутрашњег дијалога у Србији о Косову, за који он сматра да води ка некој врсти постизања консензуса о признању Косова на овај или онај начин, проширила у свету. У светлу тога, Јанковић објашњава да у Ватикану врло пажљиво ослушкују шта се дешава, па са те стране гледано, они не би хтели да остану на крају, ако Србија призна Косово.

– Досад Тачија нису примали у приватну посету. Иако је долазио у Ватикан, стално је био на маргинама, а овај пут га је примио и папа и човек који је, да тако кажем, председник ватиканске владе, и то су знаци који не слуте на добро – процењује Јанковић.

Takimet me Papa Françeskun janë gjithmonë të përzemërta. Angazhimi i tij për drejtësi sociale, për mbrojtjen dhe…

Posted by Hashim Thaçi on Thursday, September 28, 2017

Сами смо криви ако Ватикан промени мишљење

Он напомиње да Ватикан не би сасвим сигурно „сутра“ променио став према Косову, јер су сувише опрезни кад је та тема посреди, али је вероватноћа да то учине сада већа него што је била, и за то смо криви ми.

Признање Ватикана и те како би, додаје Јанковић, утицало на остале државе да признају Косово, посебно када је реч о латиноамеричким државама, у којим је Ватикан један од битних фактора у формирању њихове политике. Оно што би, међутим, могло да утиче на одлуку Ватикана, бар на неко време, јесте чињеница да се преговара о папиној посети Москви.

ЕВО КАКО И ГДЕ ЈЕ УБИЈЕН ДРАЖА МИХАЈЛОВИЋ: Исповест подофицира КНОЈ-а који је Чичу чувао у затвору и водио га на стрељање

– Неку наду да Ватикан ипак не би признао Косово оставља претензија Рима да дође до директног сусрета, тачније речно, до папине посете Русији. То је њима битно. И они се боје да би признавши Косово пореметили сада те већ брижљиво грађене путеве који припремају такав сусрет у Москви и зато смо, између осталог, и ми као Српска православна црква и држава Србија важни Ватикану – објашњава Јанковић.

 

Извор: rs.sputniknews.com