Србија

ЕПИСКОП ИРИНЕЈ: Зорана Михајловић демантује и свесно обесмишљава позив господина Вучића на дијалог!

Реаговање потпредседнице владе Зоране Михајловић на изјаву патријарха Иринеја „Новостима“ о унутрашњем дијалогу о КиМ, осим што збуњује нелогичношћу, изазива и недоумице око смисла и могућности тог дијалога, макар онаквог како га је у више наврата описао председник Александар Вучић, каже епископ бачки Иринеј

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Михајловић заправо демантује и свесно обесмишљава позив господина Вучића на заиста нужни дијалог о будућности Срба и свих грађана Србије у нашој јужној покрајини – навео је епископ бачки Иринеј реагујући на изјаву вицепремијерке да СПЦ врши притисак на Вучића.

Она је, како каже, оптужила је патријарха српског Иринеја, као и читаву СПЦ, да наводно „врше притисак“ на председника Србије Александра Вучића пред почетак унутрашњег дијалога о КиМ.

Тиме је, како каже, урадила управо оно за шта неосновано оптужује српског патријарха – извршила је јавни притисак на поглавара Цркве и на све у Цркви како се не би усудили да мисле својом главом.

ОВАЈ ЧОВЕК ЗНА СВЕ КОЈИ ТРЧЕ НАСИПОМ: Сви су заборавили шта је рекао кад је Јеца убијена, а то сад може бити кључно у истрази!

Како оцењује, Михајловић одлучно „издваја своје мишљење“ и сматра га супериорним у односу на став Цркве, односно српског народа.

– Ако ико треба да зна шта на ову тему верује, мисли и осећа СПЦ, што ће рећи већина српског народа која се декларише као њени верници, онда је то ваљда патријарх српски – каже епископ бачки за Новости.

– Уосталом, шта је то рђаво изјавио патријарх? – упитао је он.

– Да ли иједан свештеник, а камоли првосвештеник своје Цркве, треба унапред да сумњичи за неискреност и подмукле „задње намере“ било кога, а поготову већином гласова изабраног првог човека државе, или треба да дође од претпоставке да наш конкретни ближњи, па ма он био и председник наше државе, изјављује оно у шта верује, што мисли и осећа – наставља епископ.

– Какав је то “притисак“ када се јавно изрази уверење да председник заступа ставове оних који су му поклонили поверење на изборима а не ставове тутора и ментора из сенке? И какав је то став и однос према самоме председнику Вучићу? – навео је он.

– Ко има право да Вучићу унапред импутира политички и морални макијавелизам? – навео је епископ Иринеј.

Патријарх није шеф државе, нити је политичка личност у дневнополитичком смислу, али он као поглавар СПЦ, има не само право, него и обавезу да говори управо тако.

– Он има право и дужност да да очински савет сваком православном вернику, па и Вучићу, који и не крије да му је до тог савета стало, те у дијалогу очекује на првом месту одзив и ставове СПЦ, а потом САНУ и свих одговорних институција и појединаца – каже епископ бачки.

Патријарх српски Иринеј рекао је раније за „Новости“ одговарајући на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања да верује да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник.

Михајловић је јуче изјавила је да очекује да Српска православна црква буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића.

 

Извор: Tanjug