Србија

ЕУ: Нећемо одустати од два услова према Косову

Европска унија ниједном политичком одлуком неће одустати од два услова које Приштина мора да испуни да би добила визну либерализацију, изјавила је шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова и подсетла да су то демаркација са Црном Гором и борба против организованог криминала.

Истакла је да ЕУ не предлаже решење за демаркацију, али да, према њеним речима, „треба да се реши између Црне Горе и Косова и тражи да се за Споразум што пре гласа у парламенту

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наглашавам да је за нас важан крајњи резултат. Морамо имати изгласану демаркацију. Ако обе земље одлуче да направе различите споразуме, то је њихова ствар. Али, морате бити свесни да без дефинитивног решења о демаркацији и постигнућа у борби против корупције Европска унија неће донети ниједну политичку одлуку како би одустала од ова два услова – рекла је Апостолова у интервјуу за приштински Зери.

Напоменула је и да су евроопска канцеларија и она лично веома ограничени у комуникацијама и у контактима са политичарима који имају оптужнице подигнуте од правосудних институције.

Она је казала да је веома важно да косовски политичари покажу снагу и одговорност у поштовању ових принципа.

Подсетила је да су европски лидери јасно ставили до знања да постоје два услова за укидање виза за Косово: демаркација и борба против организованог криминала и корупције.

 

Извор: Vestionline