Издвајамо Србија

ЖИВЕЛА ДЕМАГОГИЈА:Ово су НАЈПРОВИДНИЈИ потези политичара да би дошли до вашег ГЛАСА

Укидање службених аутомобила, летовање у Србији, одрицање од функција и још много тога сличног неке су од најава које су грађани Србије слушали од представника власти протеклих година.

Неке су остале у домену маште, а неке су се, бар делимично, и оствариле. Међутим, свима њима је заједничко да у стварности грађани од тога нису имали претеране користи, сем што је прича звучала примамљиво.

Најновији демагошки потез тиче се „продаје“ функционерских фотеља, па ће политичари у Скупштини града Јагодине морати да седе у дрвеним столицама, што је најавио Драган Марковић Палма. Прво, то никоме неће живот учиннити бољим, а друго – тиме ни изблиза није означен крај дуплим функцијама, нераду институција, корупцији… па су, што се грађана тиче, функционери могли слободно да задрже и фотеље, јер нам њима наносе најмању штету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једина „вајда“ је то што ће новац сакупљен продајом половних и годинама „грејаних“ фотеља отићи у хуманитарне сврхе.

То није био једини Палмин гаф. Пре недељу дана објављен је видео у коме грађанима дели новац, који можете погледати овде, а ево шта је Палма рекао на оптужбе да на овај начин грађане понижава.

Укидање службених аутомобила и блинкера

Готово свим функционерима биће одузето право да користе ротацију на службеним возилима, најављено је још 2013. године. Тада је јавност могла и да чује да ће сва непотребна службена путовања бити укинута, да ће број Службених возила бити смањен, а да се размишља и о „потпуном укидању коришћења службених возила, изузев у хитним случајевима”.

Епилог: Било је покушаја продаје службених возила на аукцијама, односно делова возног парка министарстава, установа и јавних предузећа, а исто је радио и Град Београд.

Међутим, интересовање за овај начин куповине није било превелико. Када је реч о коришћењу служених аутомобила, ништа срећнија ситуација, јер се они и даље користе, и то не рестриктивно, о чему сведочи и пример хапшења брата некадашњег државног секретара Александра Јаблановића, због дроге, и то баш у службеном возилу.

Летујте у Србији

Иако је идеја да грађани Србије што више новца троше у својој земљи сасвим исправна, помало је деловао смешно позив високих државних функционера да грађани Србије летују у Србији. Како су поједини медији писали, државни функционери су такође добили овакву препоруку, па чак и чланови кабинета тада премијера, а данас председника Србије Александра Вучића.

Он лично је учествовао у кампањи Моја Србије, делећи туристичке брошуре у центру Београда, а Влада је покренула и акцију дељења туристичких ваучера како би подстакла туризам. Међутим, испоставиће се да Србија није дестинација за одмор за највећи број њених грађана. То чак нису послушали ни државни функционери од којих су неки јавно говорили да ће ићи на одмор на море (које Србија нема), а неки „шапутали“ у најстрожој тајности дестинације на којима ће одмарати.

Оставка на више плаћених функција

Ова најава стигла је из редова владајуће СНС, када је пре неку годину речено да ће сви они који имају две или више плаћених функција морати да се одрекну неке од њих. И заиста, поједини функционери су ту страначку одлуку испоштовали, и поднели оставке, под претњом искључења из странке. Одлука је била на снази неко време, али не задуго јер су овакви случајеви постали уобичајена ствар.

Последњи такав је пример председнице Скупштине Маје Гојковић која је, осим на ову, изабрана и на функцију председника Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, која је такође плаћена.

Влада Србије у касарни

Са идејом да се не троши новац, и да се покаже да су актуелне власти скромне, Влада Србије боравила је прошле године неколико дана у Нишу – у војној касарни.

Идеја је реализована. Међутим, оно што је уследило, није нам баш измамило осмех на лицу.

Највећи број људи који су били у пратњи министара Владе Србије био је смештен по хотелима. И не само они, већ су и сами министри одлучили да касарну напусте и о свом трошку плате хотел. На крају. испоставиће се, осим Вучића, у касарни су до краја овог “излета” остала још двојица министара – Бранислав Недимовић и Златибор Лончар.

Смањење броја посланика

Идеја о мањем броју представника грађана у парламенту потекла је од владајуће странке и њеног тадашњег шефа у Скупштини Србије Зорана Бабића.

Иако је опозиција ово оценила као демагогију, Бабић је свој, па тиме и став странке, бранио тиме да је то сасвим довољан број, да их у другим земљама има мање, да је реч о правој мери, ефикасности, мањим трошковима…

Скупштина Србије и данас има 250 посланика, и тај број се неће променити све док се не промени Устав, јер је број посланика уставна категорија.

Плата заштитника грађана

О плати заштитника грађана није се нарочито много причало све док, сада бивши омбудсман Саша Јанковић, није почео да смета актуелним властима.

Посланици СНС чак су поднели и амандман да се плате омбудсмана и повереника за информације од јавног значаја смање, уз образложење да су превисоке, да сви штеде, да новац који би им био “одузет” треба да иде у хуманитарне сврхе, али и да грађанима Србије “смета плата Јанковића”.

Међутим, занимљиво је да је лидер СНС Александар Вучић рекао да овакав амандман не би требало да буде усвојен. Још занимљивије је што, рецимо, плата повереника није регулисана законом о буџету (на шта је подношен амандман), као и да постојећи прописи предвиђају да заштитник грађана има право на плату у висини плате председника Уставног суда, док су месечна примања повереника једнака примањима судије Врховног суда.

Отварање степеништа, лифтова и семафора

Посао локалних власти је да брину и уређују јавне просторе у својим градовима и општинама, појединци те послове схватају мало другачије.

Штавише, толико дају на важности неким уобичајеним општинским радовима, да су у стању да отварају, и то свечано, и ограде, пешачке прелазе, семафоре … Наравно, идеја је да се сакупе политички поени, створи утисак да баш та власт ради у интересу својих грађана, а колико то све смешно, па и тужно изгледа, никога не занима превише.

Извор: Blic.rs
БОНУС ВИДЕО: 

https://www.youtube.com/watch?v=Wza2rR9qaGU