Регион

ЗА ДОМ СПРЕМНИ И СРБИ ОБАРАЈУ ХРВАТСКУ ВЛАДУ?! Усташе ће Пленковићу доћи главе!

Фото: Јутјуб

Компромисно измештање спорне спомен плоче ХОС са усташким поздравом „за дом спремни“, која је из Јасеновца привремено пребачена у Новску могло би да обори Владу Хрватске, а то би био и дефинитиовни крај Пленковићеве каријере.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То компромисно решење, наиме, није по вољи на представницима српске заједнице у Хрватској, ни мањој чланици владајуће коалиције – Хрватској народној страници, јер иако је плоча измештена на њој је остао грб ХОС у којем је уклесан усташки поздрав.

Премијер Андреј Пленковић, међутим, тврди да Хрватска влада неће бити угрожена. Он је новинарима објаснио да ће друга фаза бити решена на основу мишљења владине Комисије, а суочавање са последицама владавине недемократских режима.

– Потом ће влада израдити законски предлог и упутити га Хрватском сабору који доноси закон. Тиме ће дугорочно бити решен проблем – рекао је премијер, преноси Јутарњи лист.
Борис Милошевић, заступник у Сабору и заменик председника СДСС, каже да није добро да се ЗДС сведе на Србе.

– Ако око тога не постоји друштвени консензус, боље је да плоча остане, него да се склања ради Срба – рекао је Милошевић.

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОР! ОБЈАВЉЕНА СИМУЛАЦИЈА УРАГАНА ИРМЕ: Ево како би након удара требало да изгледа Мајами…

На питање може ли се због истицања усташког поздрава и коришћења фашистичких симбола распасти коалиција, одговара да се руководство СДСС тек мора да расправи ову ситуацију и да је, како је рекао, добро одмери.

– У СДСС-у се о томе није расправљало. У лошој смо позицији и ствар се не може свести само на нас. Кад бисмо изашли из владајуће коалиције, то би значило да су Срби срушили владу. Ствари се потпуно погрешно постављају и покушавају свести на то да плочу треба макнути због Срба – рекао је Милошевић, напомињући да треба размислити шта коришћење усташког поздрава ЗДС значи за цело друштво.

Иначе, владину Комисију за суочавање с последицама владавине недемократских режима, које води председник ХАЗУ Звонко Кусић, састаће се наредне седмице и, премда им је рок за препоруку влади до марта 2018, чини се да ће пожурити с радом, што је потврдио и сам Кусић.

– Било је предвиђено да се састајемо једном месечно, но састајаћемо се двапут. Доста писмених прилога добивамо и од институција из иностранства – рекао је Кусићи.

С друге стране, спор око плоче изазвао је немир у делу бранитељске популације, а премијер нипошто не жели да се с њима отвори било какав фронт, наводи лист.

Иако се, како се наводи, млаки Пленковићев став према плочи и компромис којим се проблем само премешта 20 километара даље тумачи као његова слабост и пре свега страх од деснице у странци, из владе то демантују.

Неименовани ХД-овац, међутим, за Јутарњи каже да то Пленковићево половично решење којим нико није задовољан, ни ХОС, ни коалициони партнери, ни многи у ХДЗ-у.

– Ситуација је само постала замршенија. Шта ако се сада и на другим местима почну постављати плоче, а врло је могуће – каже исти извор и додаје да је најгори у свему утисак да „Пленковић све то ради под притисцима коалиционог партнера, пре свега Милорада Пуповца како би задржао фотељу“.

ФОРЕНЗИЧАРИ ОТКРИЛИ ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ УБИСТВА: Муж је морао чути врисак, Јелена убијена…

Неки, пак, истичу да је ту одговорност на Пленковићу, прецизира лист.

– Он је премијер, добио је мандат да решава проблеме, а то не чини. Проблем с плочом је огледни пример како се води држава – све се одлаже – каже саговорник загребачког дневника.

Истиче да је Пленковић проблем плоче требао да реши пре осам месеци.

– Падне ли влада на теми поздрава „за дом спремни“, Пленковић неће имати никакву политичку будућност у ХДЗ-у, Хрватској, ни у Европи. Али, он се боји десног крила унутар ХДЗ-а и зато оклева – рекао је неименовани саговорник из ХДЗ за Јутарњи.

 

Извор: Tanjug

 

Бонус видео:

https://youtu.be/bj5fOoetqfw