Србија

Зна се ко је газда на Косову: Амерички амбасадор пренео 4 важне поруке, ШАМАР Тачију и из НАТО

Грег Делави пренео је новој приштинској администрацији став САД и показао још једном ко води главну реч на Косову и Метохији. Такође, уследила је и јасна порука из НАТО

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званични амерички ставови у вези са четири основна политичка питања – демаркација са Црном Гором, процес трансформације Косовских снага безбедности у војску, дијалог са Београдом и оснивање Заједнице српских општина – нису се променили доласком нове косовске владе. О томе сведоче и поруке, које амерички амбасадор на Косову, Грег Делави пренео новој приштинској администрацији и показао још једном ко води главну реч на Косову и Метохији. Такође, уследила је и јасна порука из НАТО.

Када је у питању ЗСО, која је од круцијалне важности са опстанак Срба, Делави је изјавио је да би Заједница општина са српском већином требало да се формира у складу са косовским уставом и да Приштина нема разлога да се тога плаши, односно да то није исти случај као што је случај са Србима у БиХ.

ШОК СНИМАК! ОТКРИВЕНА ЗОРАНОВА НАЈСТРАШНИЈА ТАЈНА: На дан Јеленине сахране ишао да се види с љубавницом!

– Ја мислим да Асоцијација општина са српском већином треба да буде формирана у складу са косовским уставом. Било ми је драго када сам видео изјаву посебне изасланице ЕУ на Косову, госпође (Наталије) Апостолове да је то и визија Европске уније – рекао је Делави.

Мисли да је значајно, јер оно што ЗСО треба да ради је да олакша живот Србима тамо где су већина, да заједно раде на заједничким питањима, као што су здраствена заштита и образовање.

– Асоцијација има задатак да ојача суверенитет Косова на целој својој територији, елиминисање паралелних структура које воде структуре друге државе и постављање свих аспеката локалне управе одлучно у оквиру уставних одредби Косова – казао је амерички дипломата.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине о нормализацији односа, Делави је рекао да је тај процес већ донео значајна позитивна кретања за грађане Косова.

– То су споразум о царинама, о међународном телефонском броју, Полиције Косова на северу земље… Значајно је да се призна да је дијалог донео Косову суштинску добит – рекао је Делави.

Поновио је да САД снажно подржавају дијалог и да су до сада учиниле много за тај процес.

– Ако две владе желе да промене начин вођења дијалога, онда за мене нема проблема, за сво време док су оне о томе сагласне. Цео дијалог се односи на споразуме између две државе. Тако да мислим да је позитивна чињеница да две државе траже начина да ажурирају дијалог који је прошао кроз неке тешке месеце – казао је он.

Када је у питању демаркација са Црном Гором, Делави каже да САД верују да је споразум који је постигнут 2015. године (о демаркацији) верно одсликава границу која је постојала између Косова и Црне Горе, најмање од 1974. године.

– Наравно да је питање границе билатерално питање две земље. Моја молба у овом тренутку је да нико не уради нешто што може да доведе у питање заиста добре односе између ове две земље. Добри односи са Црном Гором су стварно од великог значаја за Косово и за Црно Гору – казао је Делави.

Одговарајући на питање о трансформацији БСК у Оружане снаге, амерички амбасадор каже да не постоји ни једна друга држава која више од САД подржава БСК.

– Ја подржаван постепену, транспарентну и професионалну трансформацију БСК у будућу Оружану снагу Косова, како би то била мултиетничка снага која представља све заједнице на Косову. Ја јасно подржавам опцију да за прелазак из онога што је данас у оно што треба да буде сутра то разматра кроз промена Устава Косова. То наравно подразумева и подршку мањинских заједница унутар Косова. Мислим да је то остварљиво. Спреман сам да са својом екипом у томе помогнем – казао је амбасадор Делави.

Готово истовремено са овом поруком америчког дипломате у вези БСК, стигла је порука и из НАТО. Наиме, Алијанса изражава забринутост због предлога да се Косовске снаге безбедности трансформишу у оружану снагу без уставних промена и сматра да такви једнострани потези нису од од помоћи, пишу „Вечерње новости“.

– Генерални секретар је ову поруку пренео и директно косовским властима. Он је такође позвао косовске власти да остану у блиском контакту са Београдом. НАТО позиција по том питању се није променила – наводи се у одговору које су „Новости“ добиле од НАТО званичника из Брисела на питање која је позиција Алијансе поводом планова председника привремених иниституција у Приштини, Хашима Тачија, да КСБ трансформише у Војску.

ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ: САД спремају освету Русији због Сирије – ПОКУШАЋЕ ДА ЗАПАЛЕ ЦЕНТРАЛНУ АЗИЈУ!

Из Тачијевог кабинета раније је најављено да ће се, уколико не буду придобили неопходни српски гласови за уставне амандмане, Скупштини поднети нацрт закона о трансформацији КСБ у војску.

Тај нацрт до парламента у Приштини је стигао и у марту, али је под притиском западних земаља, као и НАТО тада повучен.

 

Извор: Telegraf.rs