Издвајамо Србија

Из силоса Робних резерви УКРАДЕНО 78.000 тона жита, штета 20 милиона евра!

У 17 силоса, од 77 контролисаних, уопште нема или недостају велике количине пшенице и кукуруза, а процењена висина штете за државу износи око 20 милиона евра, биланси су данас завршене контроле стања кукуруза и пшенице у робним резервама.

Радна група за ванредно утврђивање стања залиха пшенице и кукуруза код овлашћених складиштара Републичке дирекције за робне резерве утврдила је да из поменутих 17 силоса недостаје око 46.000 тона меркантилне пшенице и око 32.000 тона меркантилног кукуруза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштено из кабинета потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расима Љајића, у још два силоса су уочене неправилности у складиштењу.

Радна група ће наредне недеље Влади Србије предати комплетан извештај о свом раду, с предлогом мера које треба предузети, и затражиће скидање ознаке државне тајне са података о укупним количинама кукуруза и пшенице које се налазе у робним резервама, како би се други државни органи, пре свега МУП, Тужилаштво и Пореска управа обавестили о утврђеним неправилностима и размерама причињене штете и предузели мере из њихове надлежности, наводи се у саопштењу.

– С обзиром на то да је контрола стања кукуруза и пшенице у робним резервама извршена на квалитетан, професионалан и озбиљан начин, упркос потешкоћама и ризицима са којима се радна група сусретала, ја ћу предожити да председник радне групе, који је запослен у Тржишној инспекцији буде адекватно награђен и унапређен у служби – изјавио је потпредседник Владе Расим Љајић.

Министарство пољопривреде наводи да код 32 складиштара нису регистровани мањкови пшенице и кукуруза.

Регистрована су три случаја покушаја обмане комисије, и то у виду дуплих дна у ћелијама силоса. У једном случају је складиштар онемогућио контролу уклањањем мердевине на силосима, саопштило је Министарство пољопривреде.

Код 26 складиштара је неопходно урадити додатне провере, јер је регистрован промет робе у периоду обављања контроле, што онемогућава коначан закључак о стању квалитета и квантитета робе.

Пољопривредни инспектори су присуствовали и сачињавали записнике при свакој појединачној контроли током које је “Југоинспект” доо Београд вршио послове мерења и узимања узорака у силосима.

У Радној групи су, поред представника Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, били и људи из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и из Републичке дирекције за робне резерве.

 

Извор: Блиц.рс

БОНУС ВИДЕО