Издвајамо Свет

ИСПОВЕСТ НАТО КОМАНДАНТА: Поносан сам што сам одбио да бомбардујем Србију, иако ми је то донело много невоља!

Поносан сам што сам подржао Србију у борби против свих, био је то фантастичан осећај – то, 18 године касније, у изјави за „Блиц” каже Грк Маринос Рицудис, који је одбио наређење да учествује у НАТО бомбардовању СРЈ и да својим бродом крене на Србију.

Ту 1999. годину памтићемо по изгубљеним и уништеним животима, разрушеној земљи, изолацији… али и по подршци на десетине хиљада Грка који су данима излазили на улице и подржавали Србију у борби против Алијансе. Ипак, један Грк нарочито се издвојио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маринос Рицудис, тада капетан брода „Темистоклис” и потпоручник ратне морнарице, одбио је наређење да учествује у бомбардовању Југославије и уместо да крене за Србију, вратио је брод назад у луку.

– Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ – рекао је он тада и добио велику подршку у грчкој јавности.

Та одлука, испоставиће се, потпуно је променила његов живот и каријеру и донела му силне невоље. Боравио је у затвору, избачен је из службе, суђено му је пред више судова… Рицудис, 18 година касније, за „Блиц” говори да ли се због свега покајао и да ли му се Србија икад одужила.

– Био је фантастичан осећај донети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља. Изузетно сам поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу. То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам нашао пријатеље у Србији и што делимо заједничка сећања – прича Маринос.

Била је то, без сумње, велика одлука јер је оставила велике последице по његову каријеру. Рицудис је избачен из морнарице и данас је капетан на јахтама, што је, утисак је, за њега било понижавајуће.

– На суду је по хитном поступку одлучено да ме избаце из морнарице – наводи он.

Како каже, судило му се пред девет судова, али је одлука о прекиду његове каријере у морнарици донета за један дан. Осим тога, осуђен је на условну казну од две и по године затвора.

– Био сам три дана у војном затвору. Жалио сам се и апелационом суду преко својих адвоката, али они су подржали првостепену пресуду – додаје овај Грк.

Одлучио је, међутим, да иде до краја, па је тужио Грчку Европском суду за људска права, али су се они сложили с одлуком грчког суда.

– Наравно, то је била незаконита одлука. Такав је систем. Тако је свуда – наводи Рицудис.

Какав је однос државе Србије био према овом грчко-српском јунаку у годинама након тога, тешко је данас сазнати. Ипак, српска амбасада у Грчкој у скорије време ступила је у контакт са њим у намери да сазна да ли би прихватио орден државе Србије. Он је то тада одбио.

– Рекао сам им да не желим ништа и да све заслужује ваш храбри народ који је водио борбу против свих и без шансе – каже Маринос Рицудис.

Подсетимо, бомбардовање Србије трајало је 77 дана, погинуло је најмање 2.500 људи, а процењено је да је материјална штета између 30 и чак 100 милијарди долара.

Након приче коју је о Мариносу Рицудису објавила „Српска научна телевизија“, јуче је поново покренута иницијатива да се овом храбром Грку додели највиши знак јавног признања Србије. Иза ње је стао Душан Милосављевић, посланик ДС, а цео случај наишао је велики одјек у српској јавности.

Ипак, Рицудис и даље прича да не жели ништа.

– Желим само да ваш народ зна да постоје многи који воле вашу дивну земљу и ваша храбра срца – каже он за „Блиц”.

 

Извор: Блиц.рс