Издвајамо Русија Свет

КОМЕДИЈА! Американци забранили „Kaspersky“ антивирус: Страхују да би Путин могао да их шпијунира

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Министарство за унутрашњу безбедност САД-а наложило је владиним агенцијама да у року од 30 дана уклоне производе Касперски Лаба из својих информационих система

Америчко тржиште антивирус софтвера је запљуснуо талас нервозе након што је америчка влада јуче забранила федералним агенцијама да користе софтвер компаније Касперски Лаб, јавља агенција АП.

Ланац трговина електронске робе Бест Бај саопштио је да више неће продавати софтвер који је направила руска компанија, док је једна фирма за истраживање ИТ безбедности објавила да највећи део корисника не треба да буде узнемирен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Бест Баја су одбили да дају детаље о томе зашто избацују из понуде Касперски производе, наводећи да не коментаришу уговоре са конкретним добављачима.

Лист „Минеаполис Стар Трибјун“ је први известио да ће Бест Бај обуставити продају Касперски софтвера.

Министарство за унутрашњу безбедност САД-а наложило је владиним агенцијама да у року од 30 дана уклоне производе Касперски Лаба из својих информационих система, наводећи да је забринуто да је та компанија за сајбер безбедност, са седиштем у Москви, подложна утицају Кремља.

Министарство је такође навело да је могуће да руски закони приморавају Касперски да помогне влади у шпијунажи.

Из компаније Касперски су негирали везе са руском или било којом владом, напомињући да они не подлежу руским законима наведеним у директиви и да су информације које примају заштићене у складу са законским захтевима и строгим индустријским стандардима, укључујући и енкрипцију.

У синоћном саопштењу Капсерског наводи се да се његови производи продају на Бест Бају већ једну деценију.

Коришћење Касперски софтвера је широко распрострањено међу америчким потрошачима, како његове бесплатне, тако и плаћене верзије, што доводи у питање да ли би корисници требало да следе налог америчке владе, наводи АП.

Амазон, који продаје Касперски софтвер, одбио је да коментарише налог владе САД. Компаније Степлс и Офис Депо, које такође продају тај софтвер, нису одмах одговориле на захтев АП-а за коментаром.

Разне америчке обавештајне и агенције надлежне за спровођење закона и неколико конгресних одбора истражују руско мешање у председничке изборе 2016. године, подсећа агенција АП.

Извор: Telegraf.rs / Tanjug
БОНУС ВИДЕО: 

https://www.youtube.com/watch?v=sNhG2ko5bDw