Издвајамо Србија

Косовски бој није утицао на распад Српског царства: Друга велика битка је пресудила у корист Турака

Свети кнез Лазар (Фото: Јутјуб)

О Косовској бици из 1389. године певане су песме и причане приче. Реч је о боју толико утканом у свест народа да нема Србина који не зна шта се тада догодило. Ипак, стратешки, војно и историјски, Маричка битка која се одиграла још 1371. године, иако много мање позната, била је далеко значајнија за даљи ток српске историје

Маричка битка или Бој код Черномена одиграо се на данашњи дан 1371. године. Малобројна турска војска сукобила се са вишеструко јачим српским трупама под вођством краља Вукашина и његовог брата деспота Јована Угљеше.
Исход је био поражавајући – иако малобројнији, Турци су успели да „до ногу“ потуку српску војску, а погинула су оба брата Мрњавчевић. Овај бој представља почетак османлијских освајања територија којима је владао српски цар Душан.
– Иако су Срби у својој историји углавном водили ослободилачке ратове, Маричка битка није била тај случај. Наиме, деспот Угљеша је заједно са братом, краљем Вукашином, решио да нападне Турке и кренуо им је у сусрет. Међутим, исход није био онакав каквим се деспот надао – каже историчар Добрица Јовичић.

О самом току битке данас се мало зна. На основу доступних извора изгледа да су Турци напали преко ноћи и српску војску затекли неспремну. Покољ који се затим догодио код Черномена на Марици скоро нико није преживео. Након боја Турци су место прозвали „сирф синдиги“ – место где су Срби изгинули.

– Черномен се данас налази на самом северу Грчке и зове се Орменио, али је још увек познат као „место погибије Срба“. Маричка битка је управо то и била! Неки извори наводе да је српску војску чинило 60 хиљада Срба. То можда јесте преувеличано, вероватније су здружене снаге браће Мрњавчевића бројале око 20 хиљада војника, али је несумњиво да су сви они изгинули. Наводно је преживело само 30 људи, а и они су били тешко рањени – прича Јовичић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У боји против Турака деспота Угљешу је подржао само брат, краљ Вукашин. Разједињена оновремена српска властела није се одазвала на позив Мрњавчевића да заједно стану на пут турским освајачима. Поред фактора изненађења, и ово се често наводи као разлог турске победе.

По много чему Маричка битка је била важнија од Косовске, иако је ова друга остала много више у свести нашег народа. Турци који су били хиљаде километара удаљени од Срба одједном су се налазили у Македонији. Сви накнадни падови и освајања – територија данашње Румуније, Косова, Црне Горе, па и Србије, почели су поразом на Марици. Битка на Марици била је почетак пропасти српског средњовековног царства.

Након смрти краља Вукашина њега је наследио син Марко, српској историји познатији као Краљевић Марко. Он није успео да одбрани своје територије и недуго после битке постао је турски вазал.

Убрзо после битке, децембра исте године, умро је и цар Урош и тиме се угасила династија Немањића. Државу су разграбили обласни господари, а Турцима је био отворен пут ка Европи.

Извор: (Telegraf.rs / Dnevno.rs )