Издвајамо Србија

МИШКОВИЋ И ЊЕГОВ СИН ОСЛОБОЂЕНИ: Утврђено да се власт мешала у процес!

Фото: Јутјуб

Утврђено да Мирослав и Марко Мишковић и власник „Нибенс групе“ Мило Ђурашковић нису оштетили путарска предузећа, а за утају пореза судиће им се изнова

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга“, правоснажно је ослобођен оптужби да је оштетио путарска предузећа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апелациони суд је истом одлуком за злоупотребе положаја одговорних лица у овим предузећима ослободио и његовог сина Марка Мишковића, као и власника „Нибенс групе“ Мила Ђурашковића.

Укинуте пресуде

– По налажењу Апелационог суда, у ослобађајућем делу правилно је првостепени суд закључио да у конкретном случају нема доказа да је окривљени извршио кривично дело и за такав закључак Специјални суд је дао јасне и несумњиве разлоге – наводи се у одлуци Апелационог суда.

Овај суд је укинуо део пресуде којом је Марко Мишковић осуђен на три и по године због утаје пореза, а његов отац Мирослав на пет година затвора због тога што му је помагао у утаји и наложио ново суђење Специјалном суду за ово кривично дело.

– У конкретном случају, Мирослав Мишковић је проглашен кривим за помагање у утаји пореза, а радња извршења састоји се у томе да је својим саветима помогао Марку Мишковићу у намери да избегне плаћање пореза и прикрије чињенице које су од утицаја за утврђивање ове обавезе. Међутим, првостепени суд није дао јасне и несумњиве разлоге које је то савете Мирослав Мишковић дао Марку који су му помогли да утаји порез – наводи се у одлуци.

Апелациони суд укинуо је и део који се односи на новчане казне од по осам милиона динара, колико су Марко и Мирослав били обавезни да плате.

Подсетимо, оптужницом тужилаштва за организовани криминал Марку Мишковићу је на терет стављено да је од 22. септембра 2007. до 7. октобра 2008. као власник правног лица из Панаме покушао да избегне плаћање пореза, док му је отац као најутицајнији у компанијама давао савете како да избегне ову обавезу. Осим тога, на терет им се стављало да су заједно с Милом Ђурашковићем извлачили финансијска средства и имовину из путарских предузећа која су куповали у поступку приватизације.

Још осморо оптужених

Власник „Делте“, подсетимо, био је ухапшен у акцији полиције и у притвору је био од 12. децембра 2012. до 23. јула 2013. године. После пуштања из притвора суд му је одузео пасоше и забранио да напушта земљу без одлуке суда.

Одлуком Апелационог суда, поступак ће бити поновљен и против осталих осморо оптужених који су пресудом Специјалног суда били осуђени.

Скандалозно Повреда Конвенције о заштити људских права
СУД БИО ПОД УТИЦАЈЕМ ДРЖАВНИХ ОРГАНА!

Апелациони суд у Београду утврдио је и да је Специјални суд повредио Европску конвенцију за заштиту људских права, и то у члану у ком је гарантовано право на правично суђење, чији је потписник и наша држава, као и Устав Републике Србије, којим је гарантована независност судске власти у односу на законодавну и извршну.

– Наиме, из списа предмета произилази да се суд обраћао Народној скупштини и Министарству финансија, од којих је тражио одговоре на спорна правна питања – наводи се у одлуци о понављању суђења.

Зоран Живковић, Нова странка
ОВО ЈЕ БИЛА ЈОШ ЈЕДНА ЛАЖ

Не бих да коментаришем одлуку суда, али могу да коментаришем оно што је самозвани председник Александар Вучић рекао пре неколико година, да ће Мишковић бити у затвору, да ће држава бити обештећена за штету коју је он направио, то је очигледно била још једна лаж Александра Вучића, као што је било са Космајцем, са откривањем убица певачице из Борче, као што је било са многим другим обећањима. Према томе, Вучић воли да га зову Алек, али његов прави надимак је лажов.

Милан Стаматовић, Здрава Србија
УНАПРЕД СУ ГА ПРОГЛАСИЛИ КРИМИНАЛЦЕМ

Тако то буде када се пресуде најављују путем медија и врши притисак на независно судство. На крају буде такав епилог. Не може неко унапред, са позиције власти, председника, премијера, да било кога прогласи криминалцем пре него што се донесе правоснажна пресуда. Ја сам то доживео на својој кожи.

Бошко Обрадовић, Двери
ЛАЖНА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Читава Вучићева политичка каријера почива на лажној борби против корупције и криминала. Ослобађање Мирослава Мишковића, главне мете Вучићеве борбе против корупције и криминала, завршни је доказ да је све то била лаж и превара. Вучић треба да поднесе оставку.

Владимир Гајић, председник АКБ
ЧЕСТИТАМ АДВОКАТИМА

Лично мислим да је то најбоље кривично веће које има Апелациони суд. Показали су да имају карактер, а то је најважније. Нарочито ми се допада онај део образложења у вези са повредом Кривичног закона и коментар суда у вези са тумачењем прописа које је суд поверио Скупштини, која је пар екселанс политички орган режима и друга грана власти. Честитам адвокатима одбране, ово је њихов велики успех.

Јелисавета Василић, члан Савета за борбу против корупције
ДРЖАВА ЋЕ МОРАТИ ДА ПЛАТИ

Држава ће платити много трошкова, јер Мишковић може да добије накнаде по два основа. Прво је накнада стварне штете до које је дошло због тога што је био у затвору и која се наплаћује по данима проведеним у затвору. Друга је изгубљена добит, а то је оно што је изгубила његова фирма због његовог одсуства. Лишавање слободе мора да буде на основу неких доказа.
 

Извор: Еспресо.рс / Курир / Јелена Спасић