Православље

МОЛИТВА КАО ЕЛЕМЕНТ ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТА: Помолимо се и захвалимо Богу у породично и лично име

Молитва може бити заједничка, домаћа (породична) и лична молитва.

Заједничке молитве представљају богослужења у храму, у којима присуствују сви мештани једног села или града.

Породична молитва

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сваки дом, свака породица, би требало да има своју домаћу молитву. Јер породица представља малу цркву. Добро би било, када би се те домаће молитве одржавале свако вече пре вечере, или, када породица полази на спавање, и свако јутро. Али, ако не сваког дана, обавезно је одржавати домаћу молитву уочи недеље и празника.

Породична молитва се обавља тако што домаћин стане пред икону пред којом је домаћица већ упалила кандило, иза њега стану сви укућани. Он се прекрсти, упали свећу, узме кадионицу са жаром, стави мало тамјана, окади најпре иконе, затим себе, своје укућане по старештву, и кадионицу предаје неком млађем који кади целу кућу. Онда домаћин или неко од млађих чита молитве из молитвеника, или одељке из Светог писма, или оне молитве које зна напамет: Оче наш, Богородице Дјево, Пресвјатаја Тројице итд. После завршене молитве домаћин говори: Наздравље молитва, а млађи говоре; Амин, Боже дај.

Лична молитва

Сваки хришћанин има и своју личну, интимну молитву. Пре свакога посла, пре и после јела, увече кад се леже и ујутро кад се устаје, у невољи и у добру, увек се треба прекрстити и прочитати одговарајућу молитву, и искрено, из дубине душе, помолити се и заблагодарити Богу.

Извор: svetosavlje.org
БОНУС ВИДЕО: