Србија

НАТО СТЕЖЕ ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Угасити „линију ватре“ и зауставити Путина

Нато-Србија (фото:пиззап)

Све учесталије посете високих функционера и политичара говоре да би чланство наше земље, која се отворено декларисала као војно неутрална и има традиционално пријатељске односе са Русијом, представљало велику победу за Вашингтон и Брисел и самим тим спречило утицај Моске у овом делу Европе.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У светлу све затегнутијих односа Сједињених Америчких Држава и НАТО са једне стране и Русије са друге, постаје све евидентније да би Алијанса радо видела Србију у свом чланству. Иако званичници, како НАТО, тако и водеће земље пакта САД, кажу да нема притиска на Београд да се приклони западном јату, све учесталије посете високих функционера и политичара говоре да би чланство наше земље, која се отворено декларисала као војно неутрална и има традиционално пријатељске односе са Русијом, представљало велику победу за Вашингтон и Брисел и самим тим спречило утицај Моске у овом делу Европе.

БРНАБИЋ: Не знам да ли је бесмисленије када кажу да нисам достојна да водим Владу зато што сам геј или да сам ту због тога!

Како јача руски утицај на Балкану и њихови односи са САД постају све више затегнути, НАТО интересовање за Србију је порасло. Томе у прилог говоре све учесталије посете високих војних званичника Алијансе Београду, али и утицајних америчких сенатора и когресмена.

Како се у среду нашалио шеф српске дипломатије, представници НАТО сада у Србију долазе редовним авионским линијама, за разлику од раније. Тако је било готово цело лето.

Подсећамо, у само три недеље у српској престоници са нашим државним врхом разговарала су двојица НАТО генерала, директор Фронтекса и делегација састављена од чак 21 америчког генерала.

Познаваоцима америчке политике јасно је да нема много промена у спољоној политици Вашингтона, односно да је политика Беле куће један брод који плови у истом смеру. У том смислу, треба подсетити на речи тадашњег државног секретара САД Џона Керија из фебруара 2015. године, када је изјавио да се неколико европских земаља се налази „на линији ватре“ у конфликту између Москве и Вашингтона.

– Ради се о Србији, Косову, Црној Гори, Македонији и другим местима: Грузији, Молдавији, Придњестровљу – они су на линији ватре – казао је Кери, одговарајући на питање новинара о све већем утицају Русије у Европи.

Како је Србија највећа и најутицајнија земља Балкана, а истовремено се отворено декларисала као војно неутрална и има традиционално пријатељске односе са Русијом, јасно шта би значило за Вашингтон и Брисел када би нас приволелели свој јату.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је у среду да војна неутралност не значи да се може ћутати пред кршењем међународног права и заједничких вредности, као и да Србија не мора да се одупре притиску да уђе у НАТО, јер тај притисак не постоји.

– Србија не мора да се одупире притиску да уђе у НАТО, јер тај притисак не постоји. Проширење НАТО се одвија на основу политике „Отворених врата“, што значи да може да се прикључи ко жели – поручио је Скот додајући да ће Србија увек одлучивати сама како ће сарађивати са НАТО.

А, Србија је остварила највиши степен сарадње са НАТО који може да оствари једна земља која није чланица. Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић подсетила је да је број војних вежби које има са НАТО и САД далеко већи од оних са Русијом.

До сада, чланство у НАТО није био услов за улазак у ЕУ. Пример за то су Аустрија и Финска. Ипак, током пријема земаља из Централне и Источне Европе члансво у НАТО је представљао аутоматски први корак који је био индикатор да је дотична земља вољна да прихвати базичне вредности.

Управо те вредности, као и изјава Скота да се не може ћутати пред кршењем међународног права, али и недавне речи сенатора Рона Џонсона изговорене у Вили „Мир“ говоре да је НАТО није само војна, већ војно-политичка прича.

– Да би капитал овамо дошао, потребно вам је што мање корупције и владавина права, као и индикације да се држава заиста креће ка тржишном капитализму и стабилности, а, нажалост, председник Русије Владимир Путин демонстрира супротно – рекао је Џонсон, приликом сусрета са председником Александром Вучићем.

На тај разговор подсећа и Зорана Миливојевић, каријерни дипломата. Он за Телеграф.рс каже да је јасно да НАТО жели Србију у свом чланству.

– Заокружење НАТО на овом простору апсолутно у првом реду подразумева Србију. Према томе, то не мора у овом тренутку да значи пуноправно чланство, али може у сваком случају да значи откол од Русије и претпоставке да ће наша земља на средњи и дужи рок бити чланица евтоатлантских интегација – указао је Миливојевић.

Путин ПОБЕЂУЈЕ у психолошкој игри: НАТО је мало нервозан, после овакве вежбе ПАО ЈЕ КРИМ

Истиче – крајње прецизно – и Европске уније и НАТО.

– Када је реч о Вашингтону и НАТО то је један од прворазредних интереса. Они желе Србију и то је неспорно. Не НАТО само као војна прича, већ као војно-политичка прича. Српско друштво и држава интегрисани у западну демократију. Подсетићу вас да НАТО у свим својим плановима и програмима има јаку политичку димензију, да чланство у НАТО не подразумева само војну компоненту, већ и политички систем који се уклапа у западни систем – рекао нам је овај дипломата.

С друге стране треба имати у виду честе изјаве највиших српских званичника, у првом реду председника Вучића и министра спољних послова Дачића да је наша земља намерава да остане војно неутрална, на шта их обавезује и скупштинска резолуција, али и расположење народа, као и да неће уводити санкције Русије, како због традиционалног пријатељства, али и интереса око Косова и Метохије.

 

Фото: пиззап

Извор: Telegraf.rs

 

Бонус видео:

https://youtu.be/n_6O8vObfVs