Спорт Србија

Нађа Хигл разочарана Србијом : Ако се не приклониш некоме, нећеш добити ништа

Некадашња светска шампионка у пливању Нађа Хигл одриче се признања почасног грађанина Панчева јер јој градске власти нису доделиле средства за школицу пливања.

Тврди да није у питању цифра од 30 милиона динара, као што су за Н1 рекли из управе тог града. Из искуства видим да уколико се не приклониш некоме, нећеш добити ништа, навела је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нађа Хигл, одриче се признања града Панчева, разочарана што не може да отвори своју школу пливања у родном граду. Светска првакиња на 200 метара из Рима 2009. ту одлуку најавила је на свом блогу, што је изазвало велики одјек у јавности.

Некада одборница ДС-а, сада самостална одборница у Скупштини града Панчева, за себе је једном приликом рекла да је у водама политике испала чист непливач.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИНађа Хигл се одрекла признања „почасни грађанин Панчева“
Бесмислено је да задржим признање почасног грађанина, каже за Н1 Нађа Хигл. „Никада нисам имала прилику ни да се запослим у свом граду, па ни сада да отворим школицу плиавања“.

Верујем да мој брат и ја можемо много да урадимо, да направимо неке нове шампионе, да имамо прилику да урадимо нешто за децу нашег града, уопште за здравље деце, каже.

Она је истакла да су титулу почасног грађанина добили и брат и она, а да је од града у ком је рођена добила и новембарску награду. „Не знам зашто градоначелник каже да нисам почасни грађанин, то морате њега да питате, то признање смо добили мој брат и ја“, наводи.

Проблем је настао јер Хигл није успела да добије средства из буџета за школицу пливања коју је планирала да отвори. Њена породица је, прича, основала 2006/7. године Пливачки клуб Тамиш, а да помоћи ни тада није било све док није донела злато 2009. „Тренирали смо свуда, осим у Панчеву. У том периоду смо добијали толико мала средства која нису могла да покрију ни одлазак на такмичења на која сам ја морала да идем…“

Наводи да је чак избацивана с панчевачког базена, али да је све заборавила 2009. године, када је освојила злато. Додаје да је после медаље добијала средства која су јој била неопходна за такмичења и опрему, али да, сада, када се више не такмичи, градска власт нема слуха за њу.

Говорећи о аутоимуној болести коју има, рекла је да своја искуства дели на блогу. Ја сам пре две године била скоро непокретна, а сада сам насмејана и могу да се бавим својом децом, истакла је.
Клуб Тамиш више нема деце, и зато смо решили да направимо школицу, додаје. „Пре неколико месеци смо предали цео пројекат, имали смо обећање градоначелника, али то се некакоо закочило“.

Наглашава да су са представницима градских власти имали усмене разговоре, и да нису захтевали више од онога што град може да понуди. Додаје да не жели да прича о цифрама, а да 30 милиона динара није тражено, што су информације које је Н1 добио из управе тог града. „Захтеви су скромни за Град Панчево и за буџет који има, поготово за спорт“, додаје.

Каже да су за школицу потребна средства за дечју опрему – даске, пераја, лопатице, да се неки термини плаћају, а и да треба ангажовати додатне тренере уколико буде много деце, јер желе потпуну посвећеност мањим групама, због бољих резултата.

Истиче да је велико интересовање за школу пливања, да је људи заустављају на улици и питају о томе.

Говорећи о свом политичком деловању у скупштини тог града, Хигл каже: „Већина доноси одлуке и одбацује одлуке које можете да представите, и потпуно је бесмислено представљање народа на једној таквој скупштини“.

Каже да због здравственог стања не би требало да се излаже стресним ситуацијама, па од када је постала самостална одборница, ређе иде на седнице.

„Ушла сам са једним циљем – да нико на својој кожи не осети оно што сам ја … Избацивање базена, да дође на базен, а они да га испразне, или вода лед ледена – то ниједном спортисти не треба“, рекла је.

Схватила сам да у том блату не могу добро да пропливам и да своје мишљење искажем, нити да се изборим нешто као појединац, схватила сам да је боље да се повучем, навела је.

Каже да је имала резултате иза себе и да је градске власти било срамота да кажу „не“ после злата, па да је због тога било ранијег разумевања челника града, па и додељених средстава из буџета.

Панчевачке власти за Н1 тврде да простор који користи ПК Тамиш, који више не ради, је субвенционисан из градског буџета као непрофитан, а да се у ствари користи у угоститељске услуге.

Хигл на то каже да је познато да сви клубови у Панчеву имају просторије које кориристе за угоститељске услуге. „Када сам тражила неке уступке, нисам тражила ништа што други клубови немају“, наводи она, додајући да то укључује и локале.

Ниједан локал у Панчеву не може, због близине Београда, да оствари профит, то нису велике цифре и то не може да води један клуб уопште, наводи.

Рекла је да је Панчево спортски град, да су из њега „изронили“ многи спортисти, и да је грехота да им се не омогући нешто најбоље.

Мој политички ангажман ће сада бити највише путем мога блога, ту ћу се залагати и преносити мишљење свих врхунских спортиста, који ће пренети народу кроз шта се пролази пре успеха, навела је.

„Ја сам у 5 сати улазила у базен, и имала осмочасовно радно време у базену и уложила целу себе… То су године рада, труда, залагања, ти то просто не добијеш, него зарадиш“, каже.

Хигл наводи да је нико није контактирао због изјаве да се одриче признања и додаје: „Већ давно нисам битан фактор у свом граду“.

На све начине ћу се трудити да отворим школицу због те деце, и да се изборим да деца имају најбоље услове, додаје.

„Из искуства видим да уколико се не приклониш некоме, нећеш добити ништа или много мање него што је потребно… Мора спорт да се огради од политике… Својим колегама сам рекла да из мојих корака науче нешто и да се уопште не уплићу у политику“, закључила је Нађа Хигл.

Извор: Danas Online
БОНУС ВИДЕО: