Издвајамо Свет

НЕВИДЉИВА ОПАСНОСТ: Иза жеље САД да сруши С. Кореју крије се нешто МНОГО ГОРЕ, АЛИ ПО АМЕРИКУ

Русија и Кина планирају велике инфраструктуре и инвестиције у обе Кореје. Можда због тога глобалисти толико желе да бомбардују обе Кореје до каменог доба… Хајде да видимо зашто Трамп жели да започне рат и шта се иза тога крије …

Гласање Савета безбедности УН-а за наметање новог сета санкција Северној Кореји донекле прикривају кључну улогу стратешког партнерства Русије и Кине, у сржи БРИЦС групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нове санкције су прилично оштре. Оне укључују 30% смањења извоза сирове и рафинисане нафте у ДНРК; забрану извоза природног гаса; забрану свих извоза текстила Северне Кореје (којим су у протекле три године зарадили 760 милиона америчких долара); и забрану нових радних дозвола за грађане ДНРК широм света (тренутно у иностранству ради преко 90.000 њих).

Али, према нацрту резолуције Савета безбедности који је процурео прошле недеље, то је далеко од онога што је администрација америчког председника Доналда Трампа имала за циљ. То је укључивало замрзавање имовине и забрану путовања Ким Џонг Уну и другим именованим званичницима ДНРК, а покривало је додатне “ставке везане за оружје за масовно уништење,“ у стилу ирачких санкција. Такође је одобрено државама чланицама УН-а да интервенишу и испитају бродове Северне Кореје у међународним водама (што је једнако објављивањ рата); и тотални ембарго на нафту.

Русија и Кина су јасно ставиле до знања да ће ставити вето на резолуцију под овим условима. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао америчком државном секретару Рексу Тилерсону да ће Москва прихватити само језик везан за “политичка и дипломатска средства у тражењу мирних начина за решавање.“ О ембаргу на нафту, преседник Владимир Путин је рекао: “Укидање снабдевања нафтом Северне Кореје може наштетити људима у болницама или другим обичним грађанима.“

Приоритети Русије и Кине (РЦ)-а су јасни: “стабилност“ у Пјонгјангу; нема промене режима; нема драстичне имене геополитичке ситуације; нема велике избегличке кризе.

То не спречава Пекинг да врши притисак на Пјонгјанг. Филијале Банке Кине, Кинеске грађевинске банке и Пољопривредне банке Кине у североисточном граничном граду Јанђи су забраниле отварање нових рачуна грађанима ДНРК. Тренутни рачуни још увек нису замрзнути, али су депозити и дознаке суспендовани.

Међутим, да би дошли до сржи овог питања, морамо испитати шта се догодило прошле недеље на Источном економском форуму у Владивостоку – који је удаљен само нешто више од 300 км од полигона ДНРК за ракетно тестирање, Пунггyе-ри.

Све је везано за Транс-корејску железницу

У оштрој супротности са Трамповом администрацијом и реториком Појас-Пут, оно што “РЦ“ предлаже су у суштини 5+1 разговори (Северна Кореја, Кина, Русија, Јапан и Јужна Кореја, плус САД) на неутралној територији, што потврђују руске дипломате. У Владивостоку је Путин скренуо са свог пута да смири војну хистерију и предложио пословне договоре.

Оно што се догодило у Владивостоку је у великој мери непријављено од стране западних корпоративних медија. Москва и Сеул су се сложили о трилатералној трговинској платформи, која је клључно укључивала Пјонгјаг, како би коначно уложили у повезивање целог Корејског полуострва и руског Далеког истока.

Јужнокорејски премијер Мун Џае Ин је предложио Москви да изгради ни мање ни више него “девет мостова“ сарадње: “Девет мостова значи: мостове гаса, железнице, северне морске руте, бродоградње, стварање радних група, пољопривреде, и других врста сарадње.

Кључно, Мун је додао да би трилатерална сарадња имала за циљ заједничке пројекте на Далеком истоку Русије. Он зна да ће “развој тог подручја промовисати просперитет наше две земље и такође ће помоћи у промени Северне Кореје и створити основу за имплементацију трилатералних споразума.“

Додатно, јапански министар спољних послова Таро Коно и јужнокорејска министарка спољних послова Канг Кјунг-ва су истакли “стратешку сарадњу“ са “РЦ.“

Геоекономија допуњује геополитику. Москва је такође приступила Токију с идејом изградње моста између нација. То би физички повезало Јапан са Евроазијом – и огромним трговинским и инвестиционим рингишпилом који нуде Нови путеви свиле, односно Иницијатива Појас и Пут (БРИ) и Евроазијска економка унија (ЕАЕУ). То би такође допунило смели план за повезивање Транс-корејске железнице до Транс-сибирске.

Сеул жели железнику мрежу која ће их физички повезати са огромним евроазијским копненим мостом, што има савршеног пословног смисла за пету највећу извозну економију на свету. Хендикепирана изолацијом Северне Кореје, Јужна Кореја је заправо одсечена од Евроазије копном. Одговор је Транс-корејска железница.

Москва је у великој мери за то, при чему је Путин истакао: “Могли бисмо испоручити руски гасовод до Кореје и интегрисати електране и железничке системе Русије, Републике Кореје и Северне Кореје. Имплементација ових иницијатива неће бити само економски корисна, већ ће помоћи у изградњи поверења и стабилности на Корејском полуострву.“

Стратегија Москве, попут Пекинга, јесте повезаност: једини начин да се Пјонгјанг интегрише јесте да га укључе у економску сарадњу путем Транс-корејске – Транс-сибирске везе, гасовода и развоја севернокорејских лука.

Чини се да се делегација ДНРК у Владивостоку сложила. Према речима севернокорејског министра Ким Јонг Џае: “Ми нисмо против трилатералне сарадње (са Русијом и Јужном Корејом), али ово није погодна ситуација да се то имплементира.“ То имплицира да су за ДНР приоритет преговори 5+1.

Ипак, кључно је то да су и Сеул и Пјонгјанг отишли у Владивосток и разговарали са Москвом. Вероватно је да кључно питање – примирје које није окончало рат у Кореји – морају покренути Путин и обе Кореје, без Американаца.

Иако санкције теку, шира стратегија “РЦ“-а је јасна – циљ је евроазијско повезивање. Питање је како убедити ДНРК да се укључи.

 

Извор: Wебтрибуне.рс