Свет

Не можете у авион јер нисте Американци! Холандски војници одбили да приме људе док су бежали од апокалиптичног урагана

„Било је слободних места у џиповима, али је њима речено да не могу да уђу јер нису амерички држављани, а да са британском владом не постоји аранжман“

Британске туристе који су се нашли у невољи на карипском острву Свети Мартин које је погодио ураган Ирма, холандски војници су одбили да приме у последњи амерички авион пре него што се ураган Хосе спусти на то подручје, пише данас лондонски „Телеграф“.

Док је ураган Ирма пустошио острво остављајући иза себе призоре апокалиптичног уништења, два британска пара су осетила олакшање када су угледали холандске војнике у џиповима како пристижу у помоћ туристима који су остали у рушевинама хотела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, њихово олакшање се претворило у пренераженост када су војници одбили да их приме – иако је у њиховим возилима било празних места – и то само зато што нису држављани САД, наводи британски дневник.

Конвој џипова холандске војске стигао је у суботу до уништеног хотела, у којем су и Британци одсели, да спасу стотине људи и укрцају их на авион пре него што ураган Хосе погоди острво.

– Било је слободних места у џиповима, али је њима речено да не могу да уђу јер нису амерички држављани, а да са британском владом не постоји аранжман – објашњава „Телеграфу“ брат Британке која се нашла у незавидној ситуацији.

Банкарска службеница Лиз Џексон (33) и њен партнер Крег Гест (34) из Барнслија, који су се на холандском делу острва, где су отпутовали на „одмор из снова“, нашли у невољи заједно са паром из Нотингема, кажу да се сада осећају напуштеним, не само од стране Американаца, већ и сопствене владе.

Када је Ирма у среду погодила острво и разорила њихов хотел, луксузни „Ројал палм бич“ у заливу Симпсон, односећи врата и прозоре њиховог апартмана с погледом на море, два британска пара су до суботе остала са само једном флашом воде, без хране и струје, при чему су пљачкаши наоружани мачетама харали унаоколо пустошећи куће и хотеле.

Након што је конвој холандских војних џипова отишао без њих, пар се упутио ка оштећеном аеродром у нади да ће ипак некако успети да се укрцају у војни авион и напусте острво, али су тамо још једном добили одговор званичника да се не могу наћи међу евакуисанима.

– Имамо само летове за Американце. Они одлучују кога ће прихватити. Можемо да шаљемо само америчке држављане у овом тренутку – рекао им је холандски званичник, кога су том приликом снимили.

Авион је полетео у суботу увече, а они су остали на аеродрому не усуђујући се да изађу на опасне улице нити да уђу у оно што је остало од њиховог хотела.

Нису сами – са њима је још један британски пар, али и породица са Антигве, чија петогодишња ћерка није могла да се укрца у авион јер није имала америчко држављанство као њени родитељи.

Форин офис наводи да безнадежно покушава да успостави контакт са два британска пара, али неименовани извор каже да се не очекује да ће помоћ Британије на Свети Мартин стићи пре понедељка, а за то време ће други ураган, под називом Хосе, погодити исту област.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=Zn3M4KnE0_k