Издвајамо Србија

НОВИ РОК: Бивши студенти да врате кредит до краја године

Београд — Око 6.000 бивших академаца, који су током студирања користили студентски кредит, добили су опомену и рок да до краја године исплате кредит у целости.

Уколико кредит исплате у целости до краја године, неће им бити зарачуната затезна камата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од њих је Јелена С., којој је недавно на кућну адресу стигло обавештење и опомена да мора да исплати студентски кредит у износу од 102.000 динара до краја августа или ће јој бити зарачуната камата и основном дугу бити придодато још 16.000 динара.

У међувремену је Министарство просвете рок за отплату дуга померило на крај септембра, а сада и на крај године – 31. децембар.

Јелена је факултет завршила пре десет година, кредит је враћала у ратама, али са гашењем Универзал банке, јануара 2013. године, више није знала где да уплаћује преостали дуг.

Тек после 13 месеци од гашења Универзал банке, овај посао поверен је Уникредит банци, а студенти на кућне адресе нису добили никакво обавештење који износ у ком року и коме треба да исплате.

Надлежни кажу да је обавештење ишло преко средстава јавног информисања, као и да банка није била у обавези да сваког студента појединачно обавештава о томе.

У Министарству просвете појашњавају да је опомену добило око 6.000 бивших студената, да се законска затезна камата неће наплаћивати до краја године.

Они подсећају да је Уговором о студентском кредиту прецизирано да обавеза отплате дуга доспева најкасније у року од 18 месеци по истеку рока за завршетак студија.

„Период од 18 месеци остављен је да се студент запосли, а обавеза из закљученог уговора се мора испунити“, наглашавају у Министарству просвете.

Репрограма дуга нема, али у пракси онима који су почели да исплаћују кредит, па и у ратама које сами одреде, нису зарачунате камате.

У Министарству подсећају да није реч о комерцијалним кредитима, те да они неће тужити студенте, нити ће бити принудне наплате, али да морају да се поштују уговорене обавезе и кредит да се врати, како би други студенти могли да користе кредите.

Подсећају да је месечни износ студентског кредита 8.400 динара и да се исплаћује у десет рата, а да не мора да га враћа студент који је завршио студије у року, без изгубљене године и коме је просечна оцена 8,5.

Студент који је испунио те услове у року од 30 дана од дана дипломирања треба да достави оверену фото-копију уверења о дипломирању и поднесе захтев за ослобађање од враћања примљеног студентског кредита.

Студената у пасивном статусу (они који не враћају кредит) тренутно има 7.890, подсећају из ресорног министарства.

 

Извор: Танјуг