Свет Србија

Ово није добро! БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ ТАКТИКУ ЗА СРБИЈУ: Шта је све занимало лордове у Београду?

Тереза Меј (фото: ЈуТјуб)

У последња два месеце учестале су посете британских званичника Београду. Оне су покренуте после седнице Одбора за међународне односе британског парламента, на којој је покренута расправа о будућим односима Велике Британије и Балкана након Брегзита.

Са очекиваним изласком из Уније, Лондон је добио прилику да размотри значај Балкана за Велику Британију и да преиспита британски ангажман у овом региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу кључним питањима су који је британски интерес, директан или индиректан, на Балкану, какве су последице по НАТО тога што неке земље региона граде блиске војне и економске везе са Русијом и како Велика Британија може да подржи стабилност у региону.

С тим у вези, треба и посматрати учестале посете британских званичника Београду. Прво је половином септрембра српску престоницу посетио стални подсекретар Форин офиса Сајмон Мек Доналд, да би ове недеље са нашим највишим званичницима разговарали чланови делегације Дома лордова британског парламента.

Представници Дома лордова Парламента Уједињеног Краљевства истакли су да њихова делегација борави у Србији ради прикупљања информација у циљу што боље формулације политике Уједињеног Краљевства према Западном Балкану након Брегзита и дефинисања модалитета активности Краљевства у правцу доприноса стабилности региона, саопштила је Прес служба Председника, након састанка на Андрићевом венцу.

После разговара са Вучићем, који је нагласио да очекује да Уједињено Краљевство покаже више разумевања за српске ставове у вези са Косовом и Метохијом, гости из Британије су прешли улицу и отишли до Дома Народне Скупштине.

Тамо су разговарали са порптедседником српског парламента Владимиром Маринковићем и члановима Одбора за спољне послове.

Парламентарце Уједињеног Краљевства посебно је занимало питање подршке њихове земље Србији по питању мигранстске кризе, али и начин на који се у српском парламенту води дијалог о процесу придруживања ЕУ, односи са Босном и Херцеговином, као и односа према Косову и Метохији.

На крају посете су разговарали са премијерком Аном Брнабић, која иј је информисала да циљеви Владе Србије остају економске реформе, регионална стабилност и прикључење Европској унији.

Представници Парламента Уједињеног Краљевства изразили су задовољство што ће Велика Британија бити домаћин Самита о Западном Балкану следеће године.

Међутим, овим разговором се не завршавају посете званичника из Лондона. Како је најављено, већ у понедељак у Скупштину Србије долази нова делегација Парламента Уједињеног краљевства.

 

Извор: (Telegraf.rs)