Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ОСУДЕ КАПЕТАНА ДРАГАНА: Погледајте како је у Хагу одбранио Милошевића, и то нису могли да му опросте! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Адвокат Драган Палибрк назвао је данас „катастрофалном“ и „политичком“ пресуду којом је Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, осуђен у Сплиту на 15 година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сматрам да је он на такву казну осуђен зато што није хтео лажно да терети (бившег председника СРЈ Слободана) Милошевића пред Хашким трибуналом, већ је сведочио у складу са истином“, рекао је Тањугу Палибрк, који две и по године обилази Васиљиковића у притвору и даје правне савете, али му хрватски суд није дозволио да се формално укључи у одбрану, иако је то била Васиљковићева жеља.

Према његовим речима, пресуда, „нема благе везе са правом“.

„С обзиром да сам анализирао цео предмет, он је без иједног јединог доказа осуђен на правди бога на 15 година робије“, навео је адвокат.

Према његовим речима, процес против Васиљковића је инсцениран 2005. године, од када је хрватско правосуђе безуспешно покушавало да дође до доказа који би њега теретили.

Како је капетан Драган променио причу на суђењу Милошевићу у Хагу

Капетан Драган се појавио на суђењу бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу пред Хашким судом у фебруару 2003. а остало је за памћење да се Васиљковић од сведока оптужбе претворио у сведока одбране Милошевића, што је изазвало шок у Трибуналу.

Како је капетан Драган променио причу

Капетан Драган се појавио на суђењу бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу пред Хашким судом у фебруару 2003. а остало је за памћење да се Васиљковић од сведока оптужбе претворио у сведока одбране Милошевића, што је изазвало шок у Трибуналу.

У четвртак 20. фебруара, на почетку унакрсног испитивања, Милошевић је, после паузе коју је одредио суд, од капетана Драгана успео да добије потпуно различите изјаве од оних које је Васиљковић претходног дана као сведок давао тужиоцу. Када је, рецимо, категорички тврдио да су све оружане формације у Крајини биле под контролом „тајне службе, полиције или армије“ Васиљковић је, према „новој верзији“, имао у виду „службе, полиције и армију Крајине“ а не, сачувај Боже, Србије. Свечаност у Кули маја 1997. на којој се славио борбени пут Јединице за специјалне операције Службе државне безбедности Србије је, према „коригованој верзији“, била „позоришна представа за председника Милошевића“, на којој су се увелико „преувеличавали“ ратни успеси ЈСО.

Мапа Југославије на којој је обележено педесетак локација у Хрватској и Босни на којима су се од 1991. до 1995. тајно бориле „Црвене беретке“, а коју је Милошевић на поменутој свечаности са великом пажњом разгледао, постала је „уметничко дело у бакру“ на којем су изражене неке „уметникове визије“ а не војно-стратешке информације.

Разговор измедју оптуженог Милошевића и сведока оптужбе капетана Драгана је, постепено, постајао све срдачнији, а његово ново сведочење је изазвало ноћну мору за хашког тужилоца Дермота Грума

Упућени у дешавања око Васиљковића наводе да је он често био у контакту са Франком Симатовићем, који на њега има велики утицај. Наводно, Капетан Драган је и променио своје сведочење током суђења Милошевићу, у судници Хашког трибунала, после само једне ноћи.

Извор близак српском Тужилаштву за ратне злочине навео је тада за Вечерње новости да је капетан Драган причао једно, а онда је преко ноћи променио „плочу“, а да је касније утврђено да се током ноћи чуо са Симатовићем, и да постоји велика вероватноћа да је он утицао да Драган промени сведочење.

После сведочења тешко оптужио Тужилаштво Хашког трибунала

После сведочења у Хагу, капетан Драган је изнео низ тешких оптужби према Тужилаштву трибунала у Хагу, и открио да је сам платио свој боравак у Хагу, а да му суд није рефундирао износ од 2 400 долара.

Он је рекао и да би тужилац Џефри Најс требало да одговара по командној одговорности јер штити ратне злочинце и да је сигуран да му је неко повезан са Тужилаштвом пар дана пред одлазак у Хаг посло претеће поруке, а да суиз Хага захтевали и да им капетан Драган достави податке о свом кретању
 

Извор: Курир.рс