Свет

Одлука о уласку Косова у Интерпол пада 26. септембра: Да ли треба да страхујемо због овог детаља

Pixabay.com

На Скупштини Интерпола у Пекингу, 26. септембра, биће донета одлука о захтеву Косова за пријем у ову светску организацију.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада Косова у техничком мандату усвојила је почетком августа Иницијативу за чланство Косова у Интерполу. Међутим, недавно је вршилац дужности министра спољних послова Косова Емануел Демај изјавио да је могуће да гласање о пријему Косова у Интерпол буде одложено за следећу годину. Али, према последњим информацијама, захтев власти из Приштине биће на дневном реду Скупштине ове организације у Пекингу, која ће бити одржана 26. септембра. Један детаљ посебно може бити симптоматичан, када су у питању наде Приштине, односно страхови Београда да Косово постане пуноправни члан Интерпола.

ПОТРЕСНА ПРИЧА КОЈА ЋЕ ВАС РАСПЛАКАТИ: Нисам јео прекјуче, јуче а ни данас, имам само једну жељу

Премијер Иса Мустафа и министар унутрашњих послова Косова Скендер Хисени оптимистични су да ће се Косово придружити Интерполу на догађају који ће се одржати 26. септембра у Пекингу. Мустафа је рекао да је добио позив да као премијер присуствује скупштини Интерпола, где је предвиђена агенда за улазак Косова у Интерпол и нада се да ће се то и догодити. Управо тај позив Мустафи је детаљ који буди страх да ће Приштина успети у својој намери.

– Разговарали смо са нашим међународним пријатељима и ми смо у процесу усклађивања активности у циљу постизања овог чланства. Наравно, чланство не зависи од нас, јер смо тамо у својству посматрача. То зависи од осталих чланова и какву ћемо подршку имати. Међутим, сама чињеница да је у дневни ред Извршног комитета Интерпола ушло питање Косова, упркос томе да су у Извршном комитету неке од земаља које нису прихватиле Републику Косово даје нам наду да ћемо то превазићи – рекао је Мустафа.

Министар унутрашњих послова је рекао да нико не може дати уверење да ће Косово биту примљено, али да је после свих састанака оптимистичан.

– Ми смо оптимистични због чињенице да је Извршни комитет, који се састоји од тачно 50 одсто земаља које нас признају и 50 које нас не признају – једногласно одлучио да се косовска апликација стави на дневни ред. Не можемо тражити гласове ако не верујемо у циљ који смо дефинисали као држава – рекао је Хисени.

КАКВА БРУТАЛНА ПРОЗИВКА КОЈА ЈЕ ЗАПАЛИЛА ИНТЕРНЕТ: Уреднику ИНФОРМЕРА неће бити добро!

Аналитичари и Приштини очекују противљење Русије и Кине том захтеву.

– Забринут сам што је врло мало времена, у периоду када се очекује промена власти, дакле, не делује да имамо институционалну и дипломатску мобилизацију за чланство у Интерполу на време – сматра Бурим Рамадани, аналитицар за питања безбедности.

Како било захтев је већ предат. Чекала се провера испуњености критеријума за чланство у тој организацији.

– Мало је ситуација компликованија јер се кандидовла и Палестина и сад треба детаљно објаснити у чему је разлика између Палестине као кандидата и Косова – истиче шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

О чланству у Интерполу гласаће се у Пекингу, на септембарској седници Генералне скупштине те организације.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

 

Бонус видео:

https://youtu.be/ZZoNiE6qIU0