Србија

Од 1. јануара промена за раднике у Србији: Ево шта вас чека ако радите у јавним службама

Смањен простор за злоупотребе

Возач, курир, возач економ или управљач возилом били су три назива радних места за исте послове, а у зависности од назива у уговору, појединци су за исти посао добијали различиту плату. То значи да су неки возачи на крају месеца имали прилично дебље коверте од других, иако им је задужење у фирми било потпуно исто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каталог радних места који ће се 1. јануара 2018. године ступити на снагу значајно ће сузити простор за злоупотребе који је у претходном периоду дозвољавао да се за исти посао плате разликују у знатном износу. Од око 2.000 тренутно постојећих послова и неколико хиљада различитих радних места у јавним службама, каталогом ће тај број радних места бити смањен, и то на 870.

АМЕРИКАНЦИ МОЛЕ ЗА ПОМОЋ НА ФЕЈСБУКУ, ДОК СЕ УРАГАН ПРИБЛИЖАВА САД: „Боже, помози нам, ова олуја је чудовиште“

– Ово је огроман корак начињен у правцу реформе јавне управе, јер једино системом који својим функционисањем обезбеђује праведност, транспарентност и, посебно важно из угла државе, организациону и финансијску управљивост, можемо допринети и бољем квалитету услуга према грађанима – каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

– Ту говорим о бољим здравственим, образовним, социјалним, културним и свим другим јавним услугама које пружа држава. Сврха израде каталога радних места је да се попишу и групишу сви послови у јавном сектору, чиме се омогућава будуће објективно и униформно вредновање радних места.

– Попис и класификација радних места је основ за реформу платног система којој је циљ успостављање праведног, транспарентног и управљивог система – кажу у Министарству.

Истовремено, каталог и доследна примена у пракси смањиће диспропорције, тачније укинуће неправедне односе између плата за исте послове у различитим секторима.

У овом тренутку, каталог радних места у јавним службама садржи пописана радна места из културе и информисања, здравства, спорта, просвете, туризма, социјалне заштите, организације обавезног социјалног осигурања – ООСО (РФЗО, ЦРОСО, НЗС, ПИО), као и још шест посебно издвојених институција, као што су Акредитационо тело Србије, Институт за стандардизацију, Фонд солидарности, Правосудна академија, Републички завод за социјалну заштиту, Завод за заштиту природе.

– Пописана су и тзв. генеричка радна места, која представљају најтипичнија и заједничка радна места за све јавне службе, односно она која су опште препознатљива и обухватају административне, правне, кадровске, финансијске, рачуноводствене делатности, затим информационе системе и технологије, транспорт и друге – истичу у Министарству.

МОРИНУ СТИЖЕ ПРАВДА: Хрватски врховни суд одбио жалбу, Албанац ће бити изручен Србији

Надлежни објашњавају да је каталог одраз свакодневног рада јавне управе и као такав ће се константо унапређивати како би адекватно пратио процес реформе јавне управе, али и хватао корак с временом.

Када каталог од 1. јануара 2018. године ступи на снагу, послодавци ће својим актима о унутрашњем уређењу и систематизацију моћи да употпуне назив радног места из каталога у циљу прецизирања одређеног радног места, а моћи ће да пропишу и неке додатне услове у односу на услове предвиђене овим документом.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti

 

Бонус видео: