Издвајамо Србија

ОЗВАНИЧЕНО! Српска листа улази у косовску владу и добија ТРИ министарства!

Фото: Јутјуб

Српска листа улази у косовску владу, где ће добити три министарства – министарство за повратак и заједнице, пољоприврду, шумарство и регионалног развоја, као и локалне управе, речено је данас након састанка представника Српске листе и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Београду

Ђурић је, на конференцији за штампу, истакао да ће српски представници за сваку одлуку коју буду донели о облику учествовања у косовским институцијама имати подршку Владе Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници Срспке листе рекли су да ће безбедност, бољи живот, економски положај и опстанак Срба бити циљеви за које ће се борити, истичући да то подразумева Заједницу српских општина, али не и војску Косова.

– Подржаћемо српске представнике у свакој одлуци коју буду донели, јер ће они бити ти који морају да живе у околностима за које сви знамо какве су, чија деца, мајке, сестре, браћа живе заједно са њима у српским местима на КиМ и чија судбина и будућност зависи од институција у којима су, као и претходних година, имали учешће – рекао је Ðурић у Влади Србије.

Он је додао да је представницима Српске листе, коју је предводио председник СЛ Горан Ракић, пренео подршку председника, Владе и српског народа да неће остати сами ни данас, у тешком времену, као што нису нису били сами ни јуче, а неће бити ни сутра.

Ђурић је поручио да се, након политичких одлука које ће Срби на КиМ донети, однос Србије према злочинцима из тзв. ОВК неће променити, да Рамуш Харадинај остаје оптужени ратни злочинац, који треба да буде суочен са злочинима које је починио.

Харадинај ће, додао је, остати предмет обраде српске полиције, тужилаштва и других органа.
тањуг
– То је однос Србије према онима који су починили злочине. Албански народ на КиМ одабрао је 17 година за редом да их воде људи умешани у ратна дејства, што Србима не олакшава живот – рекао је Ðурић.

– Они који данас бацају дрвље и камење на Србе на КиМ из удобних фотеља и који не уживају поверењне нашег народа у покрајини, за све ово време готово да нису били са овим људима и да их питате да наброје српска места на КиМ уверен сам да не би умели. Али су зато први да баце камен на ове људе који се боре да у готово немогућим условима опстану на КиМ – подвукао је Ђурић.

Он је захвалио на храбрости људима који су данас, као и увек спремни да у центру Приштине, јасно и гласно уздигнуте главе, кажу “Аутономна покрајина Косово и Метохија, који ће то рећи у покрајинском парламенту и понаваљати позицију Срба нашег народа на КиМ, где, како је рекао, они који их критикују немају храбрости ни да кроче.

Србија ће наставити да буде солидарна, да помаже Србима на КиМ и материјално, политички, морално и сваки други начин.

– А критичарима имам да упутим једно питање – да ли можда сматрају да је за ове људе најбоље да прихвате странке које имају Велику Албанију у програму. Ови људи су против Велике Албаније, а за аутономну покрајину КиМ и није их страх да то кажу тамо где је најтеже – истакао је Ðурић.

Како је рекао, неће судити Србима на КиМ што сами одлучују на који ће начин да се боре да опстану у селима и енкалвама, у немогућим условима.

– Нећемо им судити као што то раде поједини представници политичких странака, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Саша Јанковић, који ништа нису урадили за њих – рекао је Ђурић.

Представници Српске листе истакли су да не постоји бољи начин, можда не и тежи, од пуног учешћа у косовским институцијама у корист опстанка Срба у јужној српској покрајини.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да ће Листа све потезе повлачити и доносити једино у интересу српског народа на простору КиМ, не водећи рачуна шта о томе мисле они који никада нису били у јужној српској покрајини, који су можда чули за Газиводе. Осојане, Грачаницу и Штрпце, али на карти неће знати да покажу где се налазе та места.

– Безбедност, бољи живот, економски положај, опстанак Срба је једини циљ за који ћемо се борити. Не можемо бирати албанске политичке представнике, али ће се наши људи, који су бирани огромном већином, да се боре за Србе и радити кроз институције, скупштину, на терену и за говорницом. За одлуке које смо донели добили смо подршку владе и председника Србије, као и директора Канцеларије за Косово и Метохију – објаснио је Ракић.

Казао је да је и брод најсигурнији када је у луци, али није за то направљен, те и Српска листа није створена да плута у мирној луци, већ да буде ледоломац, који ће се борити за опстанак и останак Срба у јужној српској покрајини.

Портпарол Српске листе Игор Симић истакао је да је ова листа четврта снага по снази, са десет посланика, и да влада у Приштини зависи од њених гласова.

– То довољно показује зашто улазимо у целу причу и моћ коју имамо у доношењу одлука у будућности – рекао је он.

Поручио је да Српска листа и њени представници у будућој косовској влади ни за педаљ неће одступати од програма који су кандидовали на изборима.

– Биће Заједнице српских општина, а што се војске Косова тиче, послушајте данашњи експозе и видећете да таквих ствари нема – нагласио је Симић.

Указао је да ће српски посланици у косовској скупштини данас дићи руку за српске представнике који ће се борити за бољи живот Срба на Косову и Метохији.

– Не можемо да бирамо представнике Албанаца. Можемо да бирамо ко ће заједно са нама поделити одговорност за бољи живот Срба – казао је Симић додајући да се представници Српске листе не боре за функције и фотеље, већ будућност Срба у покрајини.
– Пајтић, Обрадовић и остали нека се помере са фотеља и нека дају конкретне примере, а не да само добацују онима који раде свој посао – поручио је он.

Кандидат за министра за повратак и заједнице Далибор Јевтић објаснио је да живот Срба на КиМ није лак и посебно је тежак тамо где Срба има у мањем броју.

– Због њих понајвише смо ушли у један процес, који никада није био лак и који треба да допринесе управо останку и бољем квалитетнијем животу свих Срба, али и повратак расељених. Када говоримо о повратку подаци показују да је поражавајуће. Број оних који су се, више од 17 година од расељавања, вратили је близу 10 одсто – објаснио је он.

Јевтић је рекао да, када је донета одлука о уласку у владу, једини циљ био је да Срба на просторима Косова и Метохије у будућности буде више.

Срби, како каже, неће опстати ако само гурамо ствари под тепих и ако се склањамо из институција где се доносе одуке.

И он се осврнуо на критику опозиције у Србији поручивши им да дођу на Косово и проведу са својим породицама једно време да виде како тешко живе Срби.

„Треба да престану да нам одмажу и саветују како да живимо, јер о нашим животима не знају ништа“, нагласио је Јевтић.

Кандидат за министра пољопривреде, шумарства и привредни развој Ненад Рикало указао је да је одлука да Српска листа учествује у будућој влади била јако тешка, али су околности такве да је морало да се бира између мањег зла.

Борба за три министарства, како је додао, је била тешка, а приступ Српске листе није био уцењивачки, већ коректан, а та коректност, како очекује, ће у будућности изградити поштовање и код албанског народа.

Рикало је указао да су три добијена министартва кључна за српско становништво.

Министарство за повратак, како је рекао је кључно како би се изборили за већи повратак, а министарство локалне самоуправе, на чијем челу ће бити Иван Тодосијевић, имаће кључну улогу у формирању Заједнице српских општина.

Када је реч о његовом министарству, указао је да 85 одсто Срба живи у руралним срединама, те ће преко тог министарства постојати инструмент да се помогне тим људима.

„Створили смо предуслове. Усласком у косовску владу добићемо прилику да се изборимо за наш програм“, закључио је он.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО