Србија

ОСУЂЕНИ ТАЈКУН иде у Љубљану на отварање свог хотела – МИШКОВИЋУ СУД ВРАЋА ПАСОШ!?

Фото: Јутјуб

Најављено да ће се газда ‘Делте’ у среду појавити на отварању хотела ‘Интерконтинентал’ у престоници Словеније! Мишковић тражио од суда да му врати пасош за пут у Љубљану

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Газда „Делте“ Мирослав Мишковић, који је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на пет година затвора због милионске утаје пореза, планира да путује у Словенију иако му је одузет пасош.

ШОКАНТНО! Владимир Марјановић тврди: МАРИЋ ЈЕ НАМЕСТИО ХАПШЕЊЕ ЗОРАНУ!

На званичном сајту хотела „Интерконтинентал“ у Љубљани, чији је српски тајкун власник, најављено је да ће церемонији свечаног отварања у среду, 27. септембра, присуствовати и сам Мишковић. И ту ништа не би било спорно да Виши суд у Београду још раније газди ‘Делте’ није одузео путне исправе и забранио му да напушта Србију.

Остаје, зато, нејасно да ли ће му суд у наредна два дана ипак вратити пасош како би у среду одлетео за престоницу Словеније?!

У „Делти“ не знају?!

Истовремено, ни после пуних 112 дана Апелациони суд и даље није објавио своју пресуду на Мишковићеву жалбу поводом првостепене пресуде, иако је нашој редакцији из тог суда званично потврђено да су судије одавно донеле одлуку (видите оквир).

Информерови новинари покушали су јуче да од надлежних сазнају хоће ли Мишковићу бити враћен пасош и да ли до среде можемо очекивати пресуду Апелационог суда, али смо остали ускраћени за одговоре уз објашњење да „суд не ради недељом“. Чак ни тајкунови најближи сарадници не знају да ли ће он присуствовати отварању хотела у Љубљани. Према речима Живорада Васића, регионалног менаџера хотела „Интерконтинетал“, све зависи од Мишковићевог правног статуса…

– Стварно не знам шта се правно дешава. Лично бих волео да Мишковић присуствује отварању хотела, али заиста не знам да ли ће бити у могућности – рекао је Васић, а ни у „Делти“ нису имали више информација.

– Правни статус Мирослава Мишковића се није мењао, какав је иначе, такав је и сада… – кратко су нам рекли.

Три и по месеца му пресуђују

Апелациони суд у Београду више од три и по месеца пресуђује Мирославу Мишковићу, који се жалио на првостепену пресуду којом је осуђен на петогодишњу робију због вишемилионске пореске утаје. Седница Апелационог суда на којој је судско веће разматрало овај случај завршила се 2. јуна ове године, али наводно и даље траје писање правоснажне пресуде!?

„Наведени поступци су у фази израде писменог отправка одлука. Прецизну информацију о томе када ће исте бити експедоване из суда немамо, али ће Апелациони суд о донетим одлукама издати саопштење након што буду примљене од стране првостепеног суда“, одговорили су нам из тог суда.

С друге стране, стручни саговорници Информера кажу да Мишковић може да тражи да му путне исправе буду привремено враћене због неодложних послова, али да би то у овој фази поступка било неозбиљно. Адвокат Светозар Вујачић сматра да суд никако не сме да Мишковићу врати пасош.

– У овој фази поступка када правоснажна пресуда, која је донета, али, ни после три месеца од одлуке, није саопштена суд никако не би смео Мишковићу да укине меру забране напуштања боравишта и врати му пасош – наглашава Вујачић објашњавајући да ће, уколико пресуда буде осуђујућа, Мишковићу по аутоматизму бити онемогућена путовања:

– Ако га осуде, чак и да има пасош, он неће моћи да напусти земљу. Суд по аутоматизму обавештава све граничне прелазе о пресуди, па све и када би покушао да напусти земљу, Мишковић би био враћен…

Суд на потезу

Његов колега Марко Ницовић такође сматра да је, уколико мера забране напуштања боравишта и даље важи, немогуће да Мишковић напусти земљу.

– Ако је најавио да ће присуствовати отварању хотела у Љубљани, Мишковићу је или враћен пасош или се нада да ће му бити омогућено да путује. Међутим, ако се узме у обзир у којој је фази поступак, мислим да се он узалуд нада. Ипак, на суду је да процени да ли ће му путне исправе бити враћене или не… – подвлачи Ницовић.

Осуђен на пет година робије због утаје пореза

* Мирослав Мишковић, његов син Марко и Мило Ђурашковић ухапшени су 12. децембра 2012. године

* Против њих и саучесника кривични поступак је покренут због сумње да су оштетили путарске фирме тако што су махинацијама извлачили новац, чиме су их довели до стечаја

* Тужилаштво за организовани криминал теретило их је да су путарске фирме, у периоду од 2005. до 2010. године, оштетили за 16,95 милијарди динара, а државни буџет за још 472 милиона динара

* Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца (ФАМ) покренут је годину и по дана раније. Оптуженима се на терет стављало да су оштетили ту фирму за 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра)

СКАНДАЛ НА СКУПУ ДЕМОКРАТА У НИШУ! Бранислав Лечић: Треба да им ЈЕ*ЕМО МАТЕР!

* С обзиром на то да је већина оптужених за путарске фирме и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени, и у фебруару 2015. почело је обједињено суђење

* Мирослав Мишковић осуђен је 20. јуна 2016. године на пет година затвора због утаје пореза, док су Марко Мишковић и Мило Ђурашковић осуђени 25. маја исте године на три и по, односно седам година затвора

 

Извор: Informer.rs