Србија

ПОЛИТИЧКИ САВЕТНИК НАТО: „Србија је важна за НАТО, али…“

Политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО Кнут Кирсте изјавио је да НАТО у потпуности поштује суверени избор Србије да буде војно неутрална

Политички саветник за Србију у Одељењу за политичка питања и безбедносну политику у НАТО Кнут Кирсте изјавио је да НАТО у потпуности поштује суверени избор Србије да буде војно неутрална и поручио да је на Србији да одреди у ком смеру ће се кретати њено партнерство са Алијансом.

Он је додао да је Србија важан партнер за НАТО у региону Балкана и оценио да је она кључна за регионалну стабилност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Због тога сарађујемо са Србијом. Коначно, наше партнерство је добро за Србију и добро је за Алијансу“, рекао је Кирсте у интервјуу за портал Јуропијен Вестерн Балканс и Тањуг.

Указао је да НАТО и Србија већ сарађују у различитим областима, укључујући реформу националних безбедносних снага и институција, научну сарадњу везану за безбедност и јавну дипломатију.

„Узимајући то у обзир, видим пуно потенцијала за јачу практичну и политичку сарадњу. НАТО је отворен за овакав развој, али је првенствено и коначно на Србији да сама одреди у ком смеру ће наше партнерство ићи“, рекао је Кирсте који је недавно у Београду учествовао на конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија – Изазови и дилеме“ коју је организаовао Центар за спољну политику.

Као један од аспеката у којем види потенцијал за унапређење партнерске сарадње Србије и НАТО наводи заједничке напоре у изградњи стабилности у кризним подручјима.

На пример, додаје, НАТО и Србија разматрају рад на изградњи капацитета ирачког војног медицинског особља.

„Ирак би дефинитивно могао имати користи од дугогодишњег искуства Србије у војној медицини. Такође, морамо да радимо заједно у домену информисања јавности, тако да наше јавности могу имати одговарајуће разумевање о Алијанси и природи нашег партнерства и да се погрешна схватања могу превазићи. Наше партнерство може се развијати на начин сличан нашем односу сарадње са другим неутралним земљама попут Шведске, Финске или Аустрије“, рекао је Кирсте.

Оценио је да је Војска Србије значајно побољшала степен интероперабилности захваљујући учешћу у концепту оперативних способности НАТО.

„Кроз овај програм, Алијанса поставља стандарде за интероперабилност и помаже партнерима да се припреме за међународне мировне операције. Кроз НАТО, стотине српских војника и официра стекли су обуку и похађали курс за изградњу капацитета, који данас помажу Србији да пружи вредан допринос мировним мисијама УН и ЕУ. Наш тренинг такође помаже да особље Србије буде безбедније у току таквих мисија“, рекао је Кирсте.

Додао је да, поред тога, НАТО и Србија имају преко 100 партнерских активности сваке године.

„Радимо заједно на реформи одбране и даљем јачању безбедносних структура. НАТО помаже Србији у уклањању опасног вишка муниције. Наши научници сарађују у изналажењу иновативних решења за заједничке безбедносне изазове. Из свих ових разлога, мислим да је наше партнерство чврсто и очекујем да ће се у будућности развијати, базирано на нашим заједничким интересима и у складу са политиком војне неутралности Србије“, сматра Кирсте.

Осврнуо се и на Индивидуални акциони план партнерства, потписан пре две године, и поручио да је НАТО веома задовољан досадашњим напретком и да ће кроз своју канцеларију у Београду наставити са потпуном имплементацијом ИПАП-а, односно даљим јачањем практичне сарадње и политичког дијалога са Србијом.

Додао је да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поносан на своју снажну пријатељску везу са Србијом и да је имао продуктивну посету Београду 2015. године.

Извор: Tanjug