Русија Свет

ПРОБЛЕМ ЗА НАТО: Рачунали су да ће овде матирати Русе, али уследио је хладан туш!

Председник Молдавије Игор Додон објавио је данас да је уз подршку владе одбио учешће молдавских војника у војним вежбама НАТО у Украјини.

Учешће молдавских војника на војним вежбама у иностранству није прихватљиво -рекао је Додон и затражио „прекид припрема за слање контигента“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик министра одбране Георги Галбура је тражио да председник одобри учешће 57 молдавских војника у НАТО маневрима под називом „Брзи трозубац“ (Рапид Тридент) који ће се одржати у Украјини од 7. до 23. септембра.

Галбура је рекао да молдавски војници од 1996. узимају учешће у тим годишњим вежбама.

У њима учествују чланице НАТО и програма Партнерство за мир, које највећим делом чине некадашње чланице источног блока које нису у НАТО.

Игор Додон, који је у добрим односима са руским председником Владимиром Путином, већ је забранио учешће молдавских војника на маневрима одржаним крајем фебруара у Румунији. Вашингтон и Букурешт су тада навели да „није реч о пријатељском гесту“.

Молдавија је подељена измедју присталица зближавања са Русијом, којима припада Додон, и заговорника интеграције у ЕУ, што су неки чланови владе.

Русија ће од 14. до 20. септембра одржати војне вежбе са Белорусијом у којима ће учествовати више од 13.000 војника.

Ново бојно поље?

Влада Молдавије најавила је да ће следећег месеца на Генералној скупштини УН покренути тему о повлачењу страних војника са своје терирорије, што је Русија доживела као тешку провокацију. Државници пажљиво прате ситуацију у региону који би ускоро могао да постане ново жариште окршаја светских сила.

Око 300 руских војника у склопу мировне мисије и даље се налази у Придњестровљу. Конфликт између Русије и Молдавије развио се у току последњих годину дана од када је у Молдавији на власт дошла прозападна влада, која жели да окрене досадашњи политички курс државе и поведе је ка Европској унији и НАТО пакту.

Само у последњих неколико месеци више пута су севале варнице између молдавске владе и руских званичника, а у последњем инциденту авиону у којем се налазио заменик премијера Руске Федерације Дмитри Рогозин забрањено је да слети у Придњестровље.

Ситуација у региону је крајње напета, оцењују аналитичари. Русији не одговара циљ молдавске владе која најављује савез и чак уједињење са Румунијом, чланицом НАТО пакта у којој је најављено распоређивање ракета Алијансе, што би значило да би се трансатлански савез додатно приближила руским границама. Такође, због актуелног конфликта са Украјином то би значило да би се НАТО утицај осећао све до Доњецка и Луганска, на крајњем истоку Украјине, готово пред вратима Русије.

Придњестровље је тако постало тампон зона између Русије и НАТО пакта али опет, Русији не одговара да је призна као државу, јер би тиме изгубила политички утицај у Молдавији који је све што стоји између уједињења те државе са Румунијом.

Придњестровље у којем живи више од пола милиона становника, махом Молдаваца, Руса и Украјинаца, скоро две декаде важи за територију замрзнутог конфликта. Међутим, данас се то питање поново отвара што изазива страх да би могло да дође до отварања још једног крвавог фронта, а аналитичари не искључују ту опцију.

 

Извор: blic.rs

 

БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=ESw0DAhq0TA