Русија

ПУТИНОВЕ ИЗЈАВЕ КОЈЕ СУ ШОКИРАЛЕ ЦЕО СВЕТ: Ево шта се стварно КРИЈЕ иза њих!

Фото: Јутјуб

Био је то класичан „Путиновски моменат“. Огромна сала са скоро хиљаду новинара у њој, његова конференција за медије 17. децембра за формални крај године, преношена уживо на свим руским већим ТВ мрежама и сајтовима.

Овако почиње Си-Ен-Енов текст о „прљавом речнику“ Владимира Путина, председника Русије. На конференцији је уследило питање о Турској, о томе зашто је у новембру оборила руски борбени авион.

Председник Путин био је бесан. Уз подругљив смех и фрктање, осуо је баражну паљбу прљавог говора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уколико је неко у турском руководству одлучио да лиже Американце на одређеном месту – не знам да ли су то урадили како треба или не – не знам да ли је Американцима то потребно – гласио је одговор Путина.

Од руских новинара уследио је смех, па чак и понеки аплауз. Страни новинари били су запањени. Оно што је Путин изоставио био је крај израза на руском за „лизање д.пета“. Али сваки Рус који је ту био присутан знао је на шта се мисли.

По мишљењу Си-Ен-Ена, Владимир Путин са великим ефектом користи „председнички прљави језик“.

Јавност је то први пут чула у септембру 1999, када је Путин био мало познати премијер. Русија се нашла на удару неколико терористичких бомбашких напада на стамбене објекте у којима је било жртава.

– Гонићемо терористе свуда. То значи, да ме извините, ухватићемо их и у клозету, истребићемо их у к.њари, на крају крајева – говорио је Путин, обећавајући освету.

Тако оштар речник шокирао је многе Русе. Они никада тако нешто нису чули ни од једног свог вође. Али, то им је подигло дух; снажни, енергични вођа их је штитио и хтео је да се побије за њих.

Неколико месеци касније Путин је заменио Бориса Јељцина на месту председника, али то није променило његов начин обраћања. На скупу из 2002 страни новинар је питао руског председника да ли Русија гуши људска права у сецесионистичкој републици Чеченији, где већину становништва чине муслимани.

– Уколико сте заиста спремни да постанете исламски радикал и ако сте спремни да вас обрежу, позивам Вас у Москву. У нашој земљи има више вера и имамо стручњаке за то. Препоручујем Вам да урадите такву операцију да више ништа не израсте поново – викао је Путин, а преводиоци су изоставили последњи део одговора.

У Путиновом смислу за хумор има и ироније.

– Да баба има одређене сексуалне атрибуте, била би деда – рекао је у јуну 2006, одговарајући на питање о санкцијама против Ирана.

Мишел Берди, која пише колумну за руски лист на енглеском језику „Москоу тајмс“ већ годинама прати Путинов реторички стил. Она сматра да је то Путинов „начин да буде као момак из комшилука“.

– Одувек сам сматрала да је у питању контролисани начин да се он постави као „Хеј, ми смо сви попут вас, седимо ту, пијемо пиво и причамо о животу какав заиста јесте – каже Бердијева.

Извор: Blic.rs