Издвајамо Свет

ПУТИН ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Апсурдно је да тражите од Русије да подржи исте санкције С. Кореји које сте увели и нама!

Путин (фото:ЈуТјуб)

Пјонгјанг је саопштио да је успешно тестирао хидрогенску бомбу, а према сателитским снимцима, детонација је довела до клизања земљишта.

Ево како о свему извештава немачка штампа, преноси “Дојче веле”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Шпигл” наводи да је Европска унија најавила сопствене санкције против Кимове диктатуре.

“Свет нагађа да ли ће Кореја новим санкцијама и новим преговорима бити одвраћена од даљег нуклеарног наоружавања. Европска комисија се нада да ће бити тако – и зато је изјавила да ће подржати нацрт резолуције о ембаргу на продају нафте комунистичкој диктатури у Савету безбедности. Но, опуномоћеница ЕУ за спољне послове Федерика Могерини рекла је да ће министри ЕУ на следећем састанку да разговарају и о додатним санкцијама ЕУ“, наводи “Шпигл”.

Они преносе речи дипломата да би нове санкције требало да отежају Северној Кореји набавку девиза.

“Могле би да погоде севернокорејске гастарбајтере или власнике бродова. Осим тога, размишља се и о томе да се нови чланови руководства Северне Кореје додају на листу особа које не смеју да уђу у Европску унију, или чији би иметак у ЕУ могао да буде замрзнут. Шеф државе Ким Џонг Ун, на пример, није на тој листи“, истиче се у тексту у “Шпиглу”.

Већ је јасно ко неће да подржи санкције Северној Кореји, пише минхенски дневник “Зидојче цајтунг”.

„Руски председник Владимир Путин је нове санкције окарактерисао као неделотворне и бескорисне. Он је додуше осудио последњи атомски тест као провокативан, али је упозорио да конфликт не треба подгревати војним средствима (…) Он не жели да подржи економске санкције против режима (у Пјонгјангу) и сматра да је апсурдно то што САД против Русије и Северне Кореје примењују исти закон о санкцијама а потом захтевају да Кремљ подржи санкције против Северне Кореје.“

“Зидојче цајтунг” пише и да се немачка канцеларка Ангела Меркел у телефонском разговору са председником САД Трампом заузела за мирно решење конфликта.

“Портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт рекао је да је Меркелова спремна да подржи нове санкције против Северне Кореје. Меркелова и Трамп су, каже, сложни у оцени да је последња нуклеарна проба нова и неприхватљива ескалација којој прибегава севернокорејски режим. Зајберт је додао да међународна заједница мора да појача притисак на тај режим и да Савет безбедности мора да хитно донесе нове санкције.“

Информативни портал НТВ преноси да је амбасадор Северне Кореје при Уједињеним нацијама Хан Тае Сонг после шестог и досад највећег нуклеарног теста своје земље запретио Сједињеним Америчким Државама новим поклон-пакетом, како је то иронично рекао.

Он је и пре тога говорио да се нуклеарне пробе врше у циљу самоодбране, као и да ће та стратегија бити настављена “докле год буду настављане и како каже неодговорне провокације и бескорисни покушаји да се изврши притисак на Северну Кореју.“

А дневник “Тагесшпигл” јавља да је Антонио Гутереш, генерални секретар УН, упоредио тренутну кризу са избијањем Првог светског рата:

“А реч је о политичком ветерану… Гутереш се послужио и цитатом Кристофера Кларка, који у својој књизи ‘Месечари’ описује како су се европске силе у периоду пред Први светски рат постепено опраштале од мирнодопске политике. И не само то: све више су се уздале у моћ оружја и оружаних савеза, да би одједном схватиле – да се налазе у рату. Да се не би отишло тако далеко, Гутере[ је сада сам себе предложио за посредника у конфликту у случају Северне Кореје.“

 

Извор: ДW

БОНУС ВИДЕО