Русија Свет

Путин отерао Клинтонову на сметлиште историје: Фејсбук открио како су Руси помогли Трампу

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Фејсбук је објавио да је идентификовао више од 100.000 долара вредних политичких огласа креираних преко лажних профила, који су плаћени са рачуна повезаних са Москвом, пише „Њујорк тајмс“.

Тиме је америчка јавност добила још један доказ о умешаности Русије у америчке преседничке изборе 2016. године, наводи амерички дневник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина тих огласа (њих око три хиљаде) нису позивала на гласање за конкретног кандидата, али су се бавила друштвеним питањима која су изазивала велике поделе у јавности, попут права сексуалних мањина, расизма, контроле коришћења оружја и имиграната.

Радило се о 470 лажних профила и страница који су у међувремену наводно угашени.

Осим што повезују Русију с циљним утицајем на изборе у Америци, за које су америчке обавештајне службе већ раније закључиле да је рађено с намером да се помогне Доналду Трампу и наштети Хилари Клинтон, ово откриће је и подсетник на то колико опасну улогу Фејсбук има у ширењу лажних вести и непроверених информација, наводи „Њујорк тајмс“.

Из Фејсбука су рекли да је лажне профиле креирала руска компанија “Интернет рисерч ејџенси“, позната по томе да користи “тролове“ за различите објаве и коментаре на друштвеним мрежама и веб страницама.

Истрага траје

Запослени у Фејсбуку у среду су о својим открићима информисали одборе америчког Конгреса и Сената који испитују руску умешаност у америчке председницке изборе 2016.

– Поделили смо информације са америчким властима и наставићемо да радимо са њима по потреби – наведено је у саопштењу.

Из Фејсбука нису дали примере спорних реклама, нити су рекли колико их је људи видело, али, Трамп је на питањима којима су се рекламе бавиле, попут ограничавања имиграције у САД, практично изградио своју кампању и на крају добио изборе.

Осим споменутих 3.000 огласа, из Фејсбука су детектовали још 2.200 сумњивих огласа који су коштали око 50.000 долара, а који би такође могли да упућују на руску умешаност у америчке изборе.

Неки од тих огласа купљени су са Фејсбук профила ције ИП адресе су из САД, али је језик подешен на руски.

ФБИ, ЦИА и НСА су још у јануару закључили да је руска влада, по директној наредби руског председника Владимира Путина, заслужена за хаковање хиљаде мејлова и других докумената са намером да се наштети кампањи Хилари Клинтон, као и њеној личној репутацији.

Осим тога, обавештајне агенције закључиле су да су стотине руских тролова на друштвеним мрежама редовно објављивали анти-Клинтон поруке.

Извор: Tanjug
БОНУС ВИДЕО: