Издвајамо Свет

ПУТИН ПОБЕСНЕО НА ХРВАТЕ: Није вам Донбас Крајина, престаните да наговарате Украјину на „Олују“!

Москва је изразила забринутост због контаката између украјинских и хрватских званичника у вези „поврата неконтролисаних подручја“ на истоку Украјине, што је, како тврди руска страна, супротно мировним споразумима из Минска, преносе руски медији саопштење РУСКОГ министарства спољних послова

Како јавља ТАСС, Кијев је крајем августа угостио бившу хрватску министарку правосуђа Весну Шкаре-Ожболт, бившег министра унутрашњих послова Јошка Морића и бившег водитеља Уреда хрватске владе за прогнане и избеглице Ловру Пејковића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Према тренутним информацијама објављеним у медијима, на састанцима се расправљало о питању ‘поврата неконтролисаних подручја’ на основу искуства Хрватске из 90-их година – стоји у саопштењу руског министарства.

Ради се о „негативном искуству“ с обзиром да су хрватске војне операције 1995. резултирале с 250.000 српских избеглица и бројним погинулим, додаје се у руском саопштењу у којем се алудира на војну операцију „Олују“.

– Било какво спомињање војних сценарија према Донбасу посебно се чини погрешним и неморалним у тренутку када је у првим данима школе ‘нормандијска контактна група’ успела договорити прекид ватре – наставља се у саопштењу.

‘Нормандијска четворка’ је група коју чине представници Немачке, Русије, Украјине и Француске и која покушава разријешити стање на истоку Украјине.

Руски МИП истиче да Москва жели неговати пријатељске односе с Хрватском и позива Загреб да „употреби све могућности и постакне Кијев на устрајну и потпуну примену споразума из Минска како би се на мирољубив начин и уз стварање услова за одрживу стабилизацију стања на украјинском југоистоку што прије решила унутрашња украјинска криза“.

Весна Шкаре-Ожболт, Јошко Морић, Здравка Бушић и Ловро Пејковић су чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине који су током дводневног радног посета Кијеву представили хрватски модел „успешне и мирне реинтеграције украјинског територија, по узору на мирну реинтеграцију хрватског Подунавља“.

 

Извор: БН ТВ

БОНУС ВИДЕО