Србија

Рама тражи од УН да признају независност окупиране српске територије

Еди Рама (Фото: Јутуб)

Потпредседник косовске владе Беџет Пацоли боравиће крајем седмице у Бриселу, где ће разговарати са комесаром Јоханесом Ханом и са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник косовске владе Беџет Пацоли боравиће крајем седмице у Бриселу, где ће разговарати са комесаром Јоханесом Ханом и са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини.

Премијерка тражи вилу на Дедињу од 1.000 квадрата где хоће да усели и своју девојку!

Извори Тањуга из Европске комисије кажу да ће се Хан и Могерини у разговорима са Пацолијем у највећој мери фокусирати на односе ЕУ и Косова, визну либерализацију и дијалог са Београдом.

У дипломатским изворима у Бриселу оцењу да ће Хан и Могерини од Пацолија желети да чују конкретне кораке које ће нова влада у Приштини предузети у циљу наставка дијалога са Београдом и имплементације већ договорених споразума, на првом месту оном о формирању Заједнице српских општина.

„Нова влада мора да преузме активну улогу у региону и да ради заједно са Београдом како би дошло до квалитативног искорака у дијалогу између Београда и Приштине коме посредује ЕУ“, изјавила је тим поводом портпаролка Европске комсије Маја Коцијанчић.

Истовремено, очекује се да једна од тема у разговорима ЕУ званичника са Беџетом Пацолијем буде и испуњавање услова Косова и Метохије за визну либерализацију, што укључује разграничење са Црном Гором, као и доказе о ефикасној борби против корупиције и организованог криминала на Косову.

Иако се на политичкој сцени Косова налази већ читаву деценију Беџет Пацоли се до сада углавном фокусирао на лобирање у циљу признавања независности Косова и привлачење страних инвестиција.

Познат као успешан бизнисмен, један од најбогатијих етничких Албанаца, али и „финансијер независности Косова”, Пацоли је релативна непознаница када је у питању сарадња у области спољне политике.

И док ЕУ напомиње да ”Косово нема времена за губљење” када су у питању економске прилике у земљи, што је један од приоритета Пацолијеве Алијансе за ново Косово, остаје да се види колико ефикасно и кооперативно ће нова влада на Косову са Беџетом Пацолијем задуженим за спољне послове сарађивати како са Бриселом, тако и с регионом и Београдом.

РАМА: УН, ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО

Албански премијер Еди Рама разговарао је на састанку са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом о чланству Косова у Унеску и другим међународним организацијама, преноси приштински лист „Коха диторе“.

Рама је рекао да би признавање Косова од стране свих земаља директно допринело безбедности и стабилности целокупног региона, наводи се у УНМИК-овом данашњем прегледу штампе.

ПАЦОЛИ: УНМИК ДА СЕ ТРАНСФОРМИШЕ У ПОЛИТИЧКУ КАНЦЕЛАРИЈУ УН

Потпредседник владе и министар спољних послова тзв. Косова Беџет Пацоли сматра да је време да Савет безбедности УН размотри могућност трансформације УНМИК-а у политичку канцеларију УН која би помагала Приштини у тежњама ка придруживању светској организацији, преноси данас Косовапрес.

СОДОМА И ГОМОРА УСРЕД ДАНА НА РТС-у: Огласили се Битеф и РТС, ево шта кажу о скандалозној представи

Пацоли је рекао и да се косовска делегација у Њујорку састала са председником Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, наводи се у УНМИК-овом данашњем прегледу штампе.

„Затражили смо да се садашњи формат расправа о Косову промени, а да се седнице Савета безбедности смање са четири на једну или две годишње и да буду затворене“, написао је Пацоли на Фејсбуку.

 

Извор: Tanjug