Србија

Рами и Харадинају необјашњиво што Србија кочи Косову на путу у Унеско

Косовски премијер Рамуш Харадинај борави данас у првој посети Тирани од преузима те функције, где се састао са највишим званичнима Албаније, премијером Еди Рамом, председником Илиром Метом и председником албанског парламента.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рама и Харадинај рекли су да им је необјашњиво због чега Србија блокира чланство Косова у Унеско.

Харадинај је, како преноси РТК 2, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да ће „Косово бити веома битан члан ове организације“, док је Рама навео да Србија противљењем „више губи него Косово“.

Он, наиме, мисли да „ако културно наслеђе Срба на Косову има посебну вредност за Србију, онда би она требало да инсистира на чланству Косова“.

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ОСУДЕ КАПЕТАНА ДРАГАНА: Погледајте како је у Хагу одбранио Милошевића, и то нису могли да му опросте!

– Албанија и Албанци су увек били уз нас. Драго нам је да данас видимо да Албанија и Косово имају врло утицајне савезнике у свету, на челу са САД. Одлучни смо да идемо напред на нашем путу ка ЕУ, заједно са Албанијом – рекао је Харадинај.

Грађани Косова су, тврди Харадинај, одувек показивали поштовање према мањинама које живе на Косову, а његова влада је, казао је, вољна да то поштовање прошири и „према својим комшијама“.

– На нашем путу државности имамо изазове, али осећамо да имамо Албанију и премијера Раму уз нас – рекао је Харадинај.

Харадинај, који борави у првој посети Тирани након преузимање функције, састао се данас и са председником Илиром Метом и председником албанског парламента.

Албанија помаже Косову на путу ка ЕУ

Рама је рекао да је „Албанија спремна да подржи Косово на путу ка интеграционим процесима“ у ЕУ и НАТО и да ће Тирана „снажно подржати дијалог Приштине и Београда“, преноси АТА.

– Косово се суочава са доста изазова који су пред њим попут интеграције у ЕУ и НАТО или успостављања оружаних снага, стога је Албанија вољна да подржи Косово на путу ка инеграционим процесима, као и да игра активнију улогу ка међународном признавању Косова и чланству у међународним организацијам – рекао је Рама.

Наводи се да је Рама „подвукао више изазова у постизању слободног кретања грађана и роба, као и успостављању заједничких амбасада које Албанцима могу да обезбеде адресу на коју могу да се обрате, што би смањило буџетске трошкове“.

АТА преноси да је Рама додао да ће на предстојећем састанку двеју влада заказаном за 27. новембар, у Корчи, фокус бити на олакшавању административних процедура кретања грађана, признавању диплома и лакшем приступу тржишту рада, као и успостављању заједничке царинске службе у луци Драч за потребе и Албаније и Косова“.

На том састанку ће, како се наводи, бити представљен пројекат о, како се наводи, уједињењу граница.

Наводи се да је Рама, док је говорио о сарадњи са Приштином, „нагласио да би уједињење тржишта Косова и Албаније требало да претходи моделу регионалног заједничког тржишта“.

Вулину прети казна затвора од пет година!

– Албанија и Косово имају све расположиве могућности да послуже као пример стварању регионалног економског подручја – навео је албански премијер.

Рама је, преноси АТА, казао и да „Албанија и Косово треба да више искористе могућности које се нуде кроз Берлински процес и ИПА фондове“ и да „стога треба да у оквиру њих сачине заједницке пројекте као две земље које су стратешки заинтересоване да заједнички функционишу“.

 

Извор: Tanjug