Русија Свет

РАСМУСЕН УЦЕЊУЈЕ ПУТИНА: Русија може да скине санкције само на један начин, А НИ ТО НЕЋЕ БИТИ ДОВОЉНО!

Ублажавање санкција Русији могуће је у случају да се у Донбасу уведу миротворци УН и то у пуном њиховом мандату, изјавио бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен. Он је, међутим, додао да ни то вероватно неће бити довољно

Уколико Русија прихвати такав план, који подразумева пуну контролу над руско-украјинском границом како би се заштитило становништво целокупне територије Украјине, Русији би могао бити учињен уступак у виду ублаживања санкција, рекао је он на форуму Јалтинске европске стратегије.
Како је рекао, Русија је била приморана да предложи могућност увођења миротвораца због могућности да се Украјини испоручи наоружање.

Он такође сматра да целокупан процес увођења миротвораца у Украјину може да потраје прилично дуго.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада ћемо имати изузетно дугачак процес у Савету безбедности УН. Док не дође време до реализације реалних корака, неопходно је наставити са притисцима на Русију, а не треба ни одбацивати могућност испоруке наоружања Украјини, истакао је.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин рекао је да подржава идеју увођења миротвораца у Украјину, али на нивоу мисије ОЕБС, као и да они буду распоређени на линији разграничења Донабса са Украјином.

С друге стране, стални представник Доњецке Народне Републике Денис Пушилин у разговору за РТ прокоментарисао је изјаву канцеларке Немачке Ангела Меркел која је назвала „интересантном“ идеју распоређивања мировне мисије УН у Донбасу, али је нагласила да мировњаци треба да буду на територији читавог региона.

– Да Украјина нема подршку Немачке, Француске и САД, конфликт би био већ одавно решен. За њих нису сигурно приоритет интереси грађана ДНР и ЛНР, већ политичара. Међутим, историја памти шта се десило у Хрватској, Српској Крајини, шта се десило Југославији и зато је за нас таква опција недопустива. Ако Запад заиста жели да реши конфликт на политички начин, ако постоје мировне иницијативе, а не неки скривени циљеви увођења контингената УН, то наравно треба га распоредити тамо где постоји опасност за сараднике ОЕБС-а. На територији ДНР је ситуација мирна, а још мирнија на граници са Русијом – рекао је он.
Пушилин је нагласио и да, без пристанка ДНР и ЛНР не би било добро распоређивати мировне снаге на читавој територији региона.

– За увођење миротвораца је потребан пристанак обе зараћене стране. У овом случају, једна је Украјина, а друга ДНР и ЛНР. Зато, без нашег става неће бити добро увођење контингента. Сумњам да ће Украјина успети да то излобира, без обзира на подршку Запада – закључио је стални представник ДНР.

Раније је канцеларка Немачке Ангела Меркел назвала „интересантним“ предлог руског председника Владимира Путина о распоређивању мировне мисије УН у Донбасу.

Међутим, по њеном мишљењу, „снаге УН треба да имају приступ свуда где се налазе представници ОЕБС“, тј. у читавом региону.

Извор: Informer.rs/rs.sputniknews.com