Издвајамо Свет

РУСИЈА ИСТУПА ИЗ УН, НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ЈОЈ УКИНУ ПРАВО ВЕТА: Москва поручује да ПАКЛЕНИ ПЛАН САД НЕЋЕ ПРОЋИ!

У овом тренутку 114 држава подржава идеју ограничавања права вета које имају сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, изјавила је министарка иностраних послова Лихтенштајна Аурелија Фрик. Уколико, међутим, УН заиста покушају да ограниче четворци у СБ УН право вета Москва би могла да одговори иступањем из организације УН

Да све буде још интересантније, у овом тренутку иницијативу су, осим 114 држава, потписали и већина садашњих чланица СБ.
Москва сматра да иза ове иницијативе стоје САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ограничавање права вета за сталне чланице СБ УН правда се наводном потребом да се спречи гласање против резолуција које би могле да спрече масовне злочине.

Заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафроников нагласио је раније да је недопустива свака идеја која води ка одузимању прерогатива садашњих сталних представника СБ, укључујући право вета.

Према његовим речима, могућност употребе вета стимулише чланове Савета да трагају за избалансираним одлукама, а напад на право вета је погрешан и са историјске и политичке тачке гледишта.

Иницијативу о ограничавању права вета сталним чланицама СБ УН у случајевима везаним за злочине против човечности предложила је, подсетимо, још 2013. године Француска.

Руски писац и дисидент Едуард Лимонов сматра да Москва мора да, ако јој ограниче право вета у Савету безбедности УН, иступи из Уједињених нација.

– Нећемо ваљда тамо да седимо беспомоћни. Још пре неколико година сам предлагао да сами иступимо из УН и да за собом залупимо врата. Сада нас отуда истискују, а то је срамотно – поручује Лимонов.

Он упозорава да се бројне државе окупљају око САД у потрази за доларима и заштитом.

Додаје и да Москва мора бити опрезна када је став Кине по овом питању, јер је Пекинг лукав па су највећи изгледи да заузме неутралну позицију.

 

Извор: Факти.орг / Информер.рс