Издвајамо Свет

РУСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОТКРИЛЕ: Америка користи кризу са С. Корејом да нове нуклеарне бомбе Б61-12 постави према Русији

Америчка Национална управа за нуклеарну безбедност је објавила да је Ваздухопловство успешно тестирало вођену бомбу Б61-12. Два квалификациона теста су се одиграла 8. августа на Тонопах полигону у Невади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове тест бомбе, које су бачена из Ф-15Е који се налазе у ваздухопловној бази Неллис, проценили су нуклеарне функције овог оружја и способност авиона да испоручи оружје. Тешко да је случајност то да су ове информације објављене тек сада када су тензије високе због недавних тестова Северне Кореје, са неким ракетама које су летеле над Јапаном.

Оригинална Б61 гравитациона бомба је основа нуклеарног арсенала Ваздухопловства Америке. Обављене су бројне надоградње како би се она побољшала. Б61-12 ће заменити друге Б61 модификације. Покретна пераја ће бомбу учинити паметнијом и омогућити да буде прецизније усмерена на мету. Штавише, јачина пуњења од 0,3 до 340 килотоне у њеним различитим режимима се може прилагодити пре лансирања, у складу са метом.

Б61-12 ће имати способност експлозије и у ваздуху и на земљи. Способност да продре испод површине има значајне импликације за типове мета које могу бити угрожене са овом бомбом. Чак и при најнижим селективним оптерећењима од само 0,3 килотоне, удар Б61-12 бомбе која експлодира неколико метара под земљом би био једнак оружју са површинским рафалима са јачином од 4,5 до 7,5 килотоне. Постојеће америчке нуклеарне бомбе имају вероватноћу кружне грешке (ЦЕП) између 110-170 метара. ЦЕП Б61-12 је само 30 метара. Комбинација њене прецизности и малих оптерећења чини Б61-12 најопаснијом нуклеарном бојном главом у америчком арсеналу.

Постоји много конвенционалног оружја за супростстављање претњама из Северне Кореје, али је коришћење нуклеарки са малим јачинама велико искушење. Генерал Џејмс Картрајт, бивши командант америчке стратешке команде и бивши потпредседник Удруженог генералштаба, рекао је да би повећана прецизност ове нове навођене нуклеарне бомбе Б61-12 могла ово оружје учинити “кориснијим.“

Овог месеца, генерал ваздухоловства, Пол Селва, потпредседник Удруженог генералштаба, потврдио је да се, у склопу текућег Пентагоновог прегледа нуклеарног стања, разматра нова генерација “мини нуклеарки“ са малим јачинама пуњења како би се осигурало да претња од америчког нуклеарног арсенала остане веродостојна.

Прва производња бомбе је заказана за март 2020. године. Бомба ће бити испоручена ваздухом или режимом балистичке гравитације или навођеним испуштањем, и сертификована је за испоруку на тренутне стратешке (Б-2А) и на авионе способне за конвенционалне и нуклеарне нападе (Ф-15Е, Ф-16Ц/Д & МЛУ, ПА-200), као и будуће авионске платформе (Ф-35, Б-21). Када бомба буде одобрена за употребу 2020. године, САД планира да распореди око 180 Б61-12 прецизно навођених термонуклеарних бомби у европске НАТО савезнице, укључујући УК, Белгију, Холандију и Италију.

Важно је напоменути да ће планови САД-а да наоружају тактичку авијацију у Европи са модернизованим Б61-12 навођеним бојевим главама, практично поништити све предности ИНФ споразума са аспекта руске безбедности. Авиони би могли летети из база у Литванији, Естонији и Пољској до руских највећих градова за 15-20 минута. САД су једина нуклеарна сила која распоређује атомско оружје у иностранству. Пољска жели да се придружи америчким НАТО савезницима који имају америчко нуклеарно оружје на својим територијама. Тактичко нуклеарно оружје није обухваћено било којим међународним уговором.

Сада планови за распоређивање новог оружја превазилазе Еворпу и обухватају азијско-пацифичку област. На пример, севернокорејски ракетни тестови су довели до тога да главна опозициона странка Јужне Кореје, изложи идеју о враћању америчког тактичког нуклеарног оружје које је повучено 1991. године. 16. августа је ова странка усвојила захтев за поновно распоређивање америчког тактичког нуклеарног оружја као званичан став своје стране током састанка њихових законодаваца. Лидери Либерално-демократске странке Јапана су се залагали за проиводњу тактичког нуклеарног оружја за потебе самоодбране.

Током предизборне кампање, амерички председник Доналд Трамп је изнео идеју да ће више земаља, попут Јапана и Јужне Кореје, можда морати да развије сопствено нуклеарно оружје.

Распоређивање таквог оружје у Јужној Кореји или Јапану би представљало претњу руском Далеком истоку и навело би Москву да предузме одговарајуће кораке. Русија ће америчко напредно тактичко нуклеарно оружје у азијско-пацифичкој области сматрати додатком америчком стратешком арсеналу који је способан да удари дубоко на њихову територију. Москва ће сигурно предузети кораке да се супротстави претњи. Распоређивање ће такође у великој мери закомпликовати даље напоре у контроли наоружања са Новим СТАРТ споразумом који истиче 2021. године.

Севернокорејска претња се може користити као изговор за распоређивање нуклеарки у азијско-пацифичкој области. Опасност од трке у наоружању у региону је на помолу.

И постоји још једна ствар коју треба запамтити. Омогућавање распоређивања нуклеарки на свом тлу или прелазак на нуклеарно оружје претвара ту земљу у мету за нуклеарни напад. Нико са страним нуклеаркама на својој територији никада није ојачао своју националну сигурност.

 

Извор: Wебтрибуне.рс

БОНУС ВИДЕО