Србија

САМО ДА СРБЕ УДАЉЕ ОД РУСА: Гас решавамо преко Грка, паре даје ЕУ?

Грчка је понудила Србији да учествује у изградњи и буде власник дела будућег терминала за течни природни гас, који ће се градити у грчкој луци Александрополис.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пишу београдски медији, то је 14,5 километара удаљено од делте Марице, на само 30 километара од границе са Турском и око 300 километара од Солуна. Према наводима, Грци нуде да Србија буде власник 20 одсто терминала, колико би имали и ДЕПА (Грчка гасна компанија) и БЕХ (Бугарски енергетски холдинг), док би остатак добиле приватне компаније.

Течни природни гас би се до луке Александрополис допремао бродовима, затим транспортовао до 17,6 километара удаљеног терминала где би се преводио у гасовито стање и тако транспортовао даље. Предвиђено је да капацитет складишта буде 170.000 кубних метара с годишњим протоком од чак 6,1 милијарду кубних метара гаса.

Од тог терминала гасовод води до грчког Комотинија, одакле крећу цеви до бугарске Старе Загоре, а одатле до Димитровграда, и даље до Ниша, где бисмо ми изградили наш терминал.

Србија би, према тим наводима, могла да рачуна на повлачење средстава из европских грантова, дакле бесповратних, финансијских средстава, јер се тај пројекат подудара са закључцима Европског пројекта о заједничким интересима, што је један од приоритета развоја енергетског инфраструктурног пројекта ЕУ који је већ раније усаглашен са Грчком и Бугарском.

 

Извор: Vestionline.com

 

Бонус видео: