Свет

Свет није био опасније место у последњих 30 година: Генерални секретар НАТО отворио душу

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Столтенберг је у интервјуу за британски Гардијан рекао да је данашње време, у односу на цео постхладноратовски период, мање предвидљиво и теже због много истовремених изазова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је свет данас опасније место него у последњих 30 година.

Столтенберг је у интервјуу за британски Гардијан рекао да велик број претњи чини свет све опаснијим местом и да је данашње време, у односу на цео постхладноратовски период, мање предвидљиво и теже због много истовремених изазова, преноси британски Гардијан.

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! Аустријски министар одбране: “Шаљемо војску на хрватску границу са Србијом и Босном!“

– Имамо повећање количине оружја за масовно уништење у Северној Кореји, имамо терористе, нестабилност, и имамо агресивнију Русију – рекао је шеф НАТО током посете британским војницима стационираним у Естонији.

Војници Русије и Белорусије почеће у четвртак шестодневну војну вежбу, која би требало да буде највећа војна вежба Москве од краја Хладног рата. Процене су да ће у њој учествовати око 100.000 војника, који ће бити активни око Балтичког мора, у западној Русији, Белорусији и руској енклави Калињинград.

Током посете естонској војној бази у граду Тапа, око 120 километара од границе с Русијом, Столтенберг није желео директно да одговори на питање да ли подржава ратоборне претње америчког председника Доналда Трампа, упућене Пјонгјангу.

– Ако бих спекулисао о могућим војним опцијама, само бих допринео неизвесности и тежини ситуације, а мислим да је мој задатак да не доприносим томе. Подржаћу напоре за проналажење политичког решења кроз преговоре. Важно је да размислимо како можемо да створимо ситуацију у којој можемо да надјемо политичко решење за ту кризу – рекао је Столтенберг.

НЕЗАПАМЋЕНО НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ: Жена пребила мужа, патосирала га, крвав бежао да га полицајци заштите, они једва успели!

Он је додао да „истовремено у потпуности разуме и подржава војну поруку“ Јужне Кореје и донекле Јапана, „пошто они имају право да се бране“.

– Они имају право да одговоре када виде те веома агресивне акције. Такође подржавам присуство америчких војника у Кореји – казао је генерални секретар НАТО.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

 

Бонус видео: