Регион Србија

СРАМОТА! Македонија ће гласати за Косово у Интерполу?

И то ће после дипломатског рата који се одиграо између Београда и Скопља поново отворити тензије између две земље, каже Иван Стоилковић, посланик у Собрању и председник Демократске партије Срба (ДПС)

Македонија ће крајем септембра гласати за пријем Приштине у Интерпол, изјавио је у интервјуу за данашње „Вечерње новости“ Иван Стоилковић, посланик у Собрању и председник Демократске партије Срба (ДПС).

Упитан да ли је добио одговор на питање које је поставио у македонском парламету – како ће Скопље гласати када се буде одлучивало о пријему Приштине у Интерпол, Стоилковић каже да није добио, „али нема сумње да ће Македонија дати глас за чланство“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И то ће после дипломатског рата који се одиграо између Београда и Скопља поново отворити тензије између две земље – оценио је он.

Стоилковић каже да није добио одговор ни на питање шта су македонске службе тачно урадиле да Србија повуче особље из своје амбасаде и да ли иза тих активности стоје представници станог фактора.

Он је, поводом предстојеће парламентарне расправе закону о двојезичности, рекао да је то увод у федерализацију Македоније и додао да је ДПС заједно са ВМРО-ДПМНЕ поднела амандман у коме се тражи да исти статус, осим македонског и албанског, добију и српски и турски.

Према његовим рецима, шансе да тај амандман прође су никакве, јер је парламентарна већина премијера Зорана Заева изузетно танка, тако да га „Албанци држе у шаци“, а Заеву не одговара никаква криза пред локалне изборе 15. октобра.

Упитан да ли ће је следећи корак усвајање у Собрању резолуције о геноциду над албанским народом у Македонији у периоду 1912-1956. године, Стоилковић каже да „у овој фази вероватно не, али питање је тренутка када ће Албанци тражити и то“.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug
БОНУС ВИДЕО: