Издвајамо Србија

СТАО ПРОЈЕКАТ БЕОГРАД НА ВОДИ: Арапи побеснели због пумпања трошкова!

Фото: Јутјуб

Арапски инвеститор је зауставио радове на „Београду на води“, најскупљем и најсумњивијем пројекту у Србији, и то због открића да га српски партнер поткрада!

Како Курир сазнаје, Арапи су у контроли досадашњих послова у градњи открили да је српска страна надувала трошкове у заједничкој фирми, и то тако што је извођач радова „набилдовао“ фактуре за трошкове изградње!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Надлежни у компанији која је потписала уговор са државом Србијом о формирању заједничког предузећа „Београд на води“ уочили су да су трошкови градње већи него за сличне радове на другим локацијама у свету где такође граде. Зато су послали инспекцијски тим из централе и када су детаљније завирили у финансије, уочили су разне неправилности у плаћању радова на градњи „Београда на води“. Када су упоредили трошкове неких других њихових инвестиција, открили су да је градња у Београду далеко скупља и да су фактурисани не само увећани трошкови већ и неки непостојећи. Због тога су обуставили радове – открива наш добро обавештен извор и додаје:

Мање механизације

– Доскоро је на градилишту било као у кошници, а сада је број радника сведен на минимум. Међутим, и радници који су остали практично ништа не раде – додаје извор Курира.

У то се јуче уверио и репортер Курира, који је на градилишту затекао свега неколико радника. Евидентно је и да је на градилишту мање механизације.

Адвокат Милош Павловић каже за Курир да орган на градилишту није хтео да потпише фактуре, приговорио је извођачима радова због њих и дошло је до размимоилажења.

– Могуће је да количина радова и обим услуга нису одговарали цени и да је дошло до застоја док се не договоре о наставку и не поравна претходно стање. Врло је вероватно да разлог за заустављање радова може бити покушај извођача радова да се уграђују у цену. После свега што се дешавало на овом пројекту, почев од давања земљишта без процене и нетранспарентности која га прати, најмањи проблем би био уграђивање извођача. Овде више никога ништа не изненађује – изјавио је Павловић.

Покушали смо да одговор добијемо и од градоначелника Синише Малог, јер је Град Београд носилац пројекта, али до закључења овог броја он није одговарао на поруке и позиве новинара Курира.

Две нове фирме

Подсетимо, када је реч о финансијама, стручњаци упорно упозоравају да је партнерима из Уједињених Арапских Емирата допуштено да могу да доносе одлуке без сагласности српске стране, која је уговорила само власништво над уделима у фирми, али не и над објектима који ће се изградити. Курир је писао и о недавној пословној одлуци српско-арапског предузећа „Београд на води“ да оснује две нове фирме и на њих пренесе власништво над по једним од објеката који се увелико граде у Савском амфитеатру. Сумња се да иза оснивања „БW куле“ и „БW галерије“, две нове фирме, стоји намера да се сакрију финансијски токови и заметну трагови лоповлука.

Арапски инвеститор је власник 68 одсто заједничког предузећа „Београд на води“, док је српска страна мањински партнер.

Лекс специјалис

СУСПЕНДОВАНИ ЗАКОНИ СРБИЈЕ

Лекс специјалис за „Београд на води“ је најскандалознији уступак којим је Србија допустила да у том делу града не важе закони Србије. О каквом скаредном решењу је реч најбоље је описао адвокат Владимир Тодорић, који је рекао да су веће шансе да се на територији „Београда на води“ примењује шеријатско право него српски закони и Устав.

НЕЛОГИЧНЕ ОДЛУКЕ

Економиста Милан Ковачевић напомиње да су трошкови увећани већ и самим уситњавањем предузећа која су укључена у овај пројекат.

– То уситњавање нема никакве економске логике. Обично се уситњавају трошкови када се дели предузеће. Исто је и у изградњи, јер ће у случају да постоји једно предузеће, оно добити повољније услове градње него да је једна фирма ангажована на једној згради, друга на другој и тако за сваки сегмент. Мени је то што они раде потпуно недокучиво. Ови што су то испреговарали у старту су неповољно ушли у посао. Или су незналице, или су нешто што не смем ни да изговорим – закључује Ковачевић.

 

Извор: Курир.рс

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/rXL99cAzEag