Свет Србија

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БРИСЕЛА: Ако Балкан не уђе у ЕУ, конфликти су НЕИЗБЕЖНИ, а границе постају ПИТАЊЕ ПРЕЖИВЉАВАЊА

Границе међу државама Европске уније могу постати питање преживљавања за земље западног Балкана ако не постану чланице

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс говорио је пред посланицима у словеначком парламенту, о будућем развоју Европске уније и перспективи ширења Уније за државе западног Балкана, нагласивши између осталог да у ЕУ границе међу државама остају, али да нису од животног значења.

Говорећи члановима парламентарног одбора за европска питања и одговарајући на њихова питања, Тимерманс је казао да новог ширења Европске уније пре 2018. године неће бити, али да је једино решење за државе западног Балкана, где су границе у историји често биле проблем, то да оне постану чланице и укључе се у Европску унију.

АМЕРИКА НА КОЛЕНИМА – УРАГАН ИРМА РУШИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: На мети ове „ЗВЕРИ“ и вила Доналда Трампа

При томе је похвалио напоре у том смеру које подузимају владе у Србији, Македонији и Албанији.

– Ако те земље не би постале део Европске уније, границе би за њих постале „питање преживљавања“, односно опстанка и зато би међу њима настали конфликти – казао је Тимерманс, како преноси Хина.

Притом је истакнуо важност европске перспективе за земље у регији које напредују према ЕУ и испуњавају потребне критеријуме за чланство.

– Границе међу државама чланицама у Европској унији остају и даље, али оне више за њих нису „од животне важности“ – рекао је, истичући европску перспективу земаља у региону ради стабилности и сигурности држава у окружењу, али и саме Европске уније.

Говорећи о мерама контроле унутрашњих граница у Шенгенском простору, он је најавио да се привремено одобравање граничних контрола наредих месеци више неће аутоматски продужавати у случају да не буде терористичких претњи и мигрантске кризе.

МАРЧЕЛО УНИШТИО ВУЧИЋА: Сироти председник се свађа са твитовима, јер не сме ни са ким да изађе на дуел уживо!

Истакао је да у Европској унији тек започиње расправа о будућности интеграција, о чему је у првој половини године председник Комисије Жан-Клод Јункер изнео више сценарија, а заузео се и за боље критеријуме усмеравања европских структурних и кохезијских средстава те јачу координацију чланица ЕУ кад је реч о одбрани.

– Бољим планирањем и координацијом обрамбених политика могло би се много учинити на плану заједничке одбрамбене политике, а да при томе буџетска средства која се издвајају за одбрану у европским државама не би требало знатније повећати – казао је Тимерманс словеначким посланицима.

 

Извор: Telegraf.rs

 

Бонус видео: