Издвајамо Свет

СТРАХ ВЛАДА АМЕРИКОМ, ПРЕТИ ИМ АПОКАЛИПСА: Уз ураган Ирму стижу још два урагана Хозе и Катја, најјачи удар ће покосити све

Тропске олује Хозе и Катја ојачале су током среде, а ово је први пут од 2010. године да су три урагана активна на Атлантском океану

Ураган Ирма, један од најјачих у историји, потпуно је опустошио Антигву и Барбуду, Свети Мартин, Порторико и Девичанске острва и сада је на путу за Кубу, Бахаме и Флориду. Оно што је Ирма оставила иза себе запањило је цели свет, јер се нико није надао да ће уништити готово све. Али, невољама ту није крај јер се Ирми придружују урагани Катја и Хозе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички Национални центар за урагане саопштио је да су тренутно активна три урагана на Атлантику – Ирма који се сматра једним од најјачих урагана у овом веку и који се креће ка Флориди, Хозе који је још на отвореном мору 1.000 километара од Антила и катја, који се креће ка обали Мексика.

Тропске олује Хозе и Катја ојачале су током среде, а ово је први пут од 2010. године да су три урагана активна на Атлантском океану.

УРАГАН ИРМА

Ураган Ирама је у својој пуној снази достигао категорију 5 и зову га најснажнијим ураганом на Атлантику у последњих 10 година. Овај ураган достигао је брзину од 285 километара на час и донео обилне падавине праћене јаким ветровима.

Најмање девет особа је погинуло, а 23 су повређене у удару Ирме на француским Карипским острвима. Француски министар унутрашњих послова Жерар Колом рекао је да би број настрадалих на острвима Свети Мартин и Свети Бароломеј могао да буде и већи јер спасилачки тимови још увек нису претражили острва..

Ураган Ирма који је протутњао Карибима оставио је за собом велику материјалну штету чије се размере још увек не могу проценити.

Ураган је нанео „апсолутно разарање“ карипском острву Барбуда и изазвао штету која се процењује на око 150 милиона долара, изјавио је премијер државе Антигва и Барбуда, Гастон Браун.Он је рекао да је на Барбуди настрадало једно дете, преноси ББЦ. Такође је додао да је 50 одсто становништва Барбуде остало без домова и да ће обнова острва коштати 100 милиона долара.

Званичници упозоравају да је француска територија острва Свети Мартин скоро уништена, а аеродром на Светом Мартину, трећи по величини на Карибима, потпуно је разорен.

У француском делу Севетог Мартина живи око 40.000 људи, а исти број је и на холандској страни тог острва. Холандска морнарица послала је два брода са оближњих острва Арубе и Куракао да помогну локалним становницима.

Ирма представља претњу и за америчку Источну обалу, која је прогласила ванредно стање, а очекује се до суботе стићи до Флориде.

УРАГАН КАТЈА

Ураган Катја, који се тренутно налази на 322 километра од мексичког залива, полако јача и највероватниоје ће бити снажан као и други урагани када стигне до копна, упозорио је данас амерички Национални центар за урагане.

Катја је тренутно ураган прве категорије, са ударима ветра од 121 километара на сат. Описујући Катју као „мали тропски циклон“, Центар је казао да се предвиђа да би до краја недеље могао да погоди Веракруз.

Мало кретњи биће у току данашњег дана, али се онда очекује да ће ураган кренути ка југозападу и да ће бити код обале у петак касно увече или у суботу ујутру.

Главну претњу представљаће за Мексико, тачније за његов источни део. У овом делу очекују се обилне падавине које могу да изазову поплаве и клизишта.

Очекује се да ће Катја ојачати током наредних 48 сати.

УРАГАН ХОЗЕ

Ураган Хозе ковитла кроз Карибе и требало би да прати путању урагана Ирма око малих Антила.

Хозе спада тренутно у категорију један, ветрови ударају око 135 километара на час и креће се према Острвима заветрине. Иако представља претњу, Хозе је много слабији од Ирме.

Хозе представља десету олују у овој сезони.

У најгорем могућем сценарију, ако Флорида буде успела да извуче најмању могућу штету од урагана Ирме, за неколико дана била би погођена другим ураганом -Хозеом.

Очекује се да ће се развити у наредних неколико дана, а метеролог Рајан Мау рекао је да ураган Хозе треба пажљиво пратити.

Погледајте видео:

 

 

Извор: Л.Ц. Телеграф.рс