Србија

ТАЧИ НАЈАВИО оно што прећуткује српска власт

Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио је да је време за нову, одлучујућу фазу дијалога Београда и Приштине и да су за то заинтересовани и Вашингтон, Брисел и земље региона. „То значи извесну интеграцију Косова у организацију Уједињених нација и бржу европску перспективу Србије“, рекао је Тачи за Глас Америке.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поновио да ће „радити на пуној нормализацији државних односа са Србијом као и на томе да Косово убрзо постане чланица УН“.

– Али, што се тиче признавања, то ће се догодити у блиској будућности и о томе ће одлучити српске институције. Не можемо им наметати временске оквире или њихову агенду у вези с признавањем Косова – додао је Тачи.

Подсетимо, пре два месеца Тачи је говорио да очекује да се све набројано оконча до краја ове године.

Москва тражи црно на бело

Овако децидирана и неколико пута поновљена тврдња да је на делу завршна фаза преговора која ће резултирати чланством Косова у УН и да ће Београд признати независност српске јужне покрајине уклапа се у незваничне информације које круже по београдским опозиционим круговима

Извор „Вести“ у једној опозиционој странци тврди да се председник Србије Александар Вучић код званичника у Вашингтону обавезао да Србија неће ометати чланство Косова у УН. Такође, и да би до краја године Косово требало да добије статус посматрача у најважнијом међународној институцији.

Од истог извора „Вести“ сазнају да је Београд затражио од Русије да приликом гласања њен амбасадор не уложи вето за чланство Косова у УН. Москва је поручила да нема ништа против, али од Београда тражи да се све стави на папир. Наиме, Руси су поучени непријатним искуством од пре седам година када је Србија преко ноћи одустала од текста резолуције о Косову и прилагодила га интересима Брисела изостављајући реченицу да „једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за решавање територијалних питања“.

Морална одступница

Држећи се реченице Владимира Путина да „не може бити већи Србин од Срба“, Русија инсистира на писаном трагу који ће за њу бити морална одступница у историјским књигама када се постави питање зашто се у УН повукла са браника територијалног интегритета братске и православне Србије.

Актуелна српска власт налази се у сасвим другачијој ситуацији. Режим у Београду, оличен у председнику Александру Вучићу, треба да остави писани траг да је сам инсистирао код Русије да као стална чланица Савета безбедности не спречава улазак отцепљење покрајине у УН, чиме би Косово практично заокружило независност.

На директно питање „Вести“ да ли је тачно да се званични Београд обавезао да неће стајати на путу чланства Косова у УН и да су српске власти тражиле од Русије да не уложи вето, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, иначе члан владајуће СНС, одговорио је веома кратко.

– Београд све чини и неће дозволити да Косово као самопроглашена држава постане чланица УН – рекао нам је Дрецун.

На опаску „Вести“ да то не зависи од Србије, ако нема подршку Руске Федерације, Дрецун је узватио:“Подршку имамо и имаћемо је“.

 

Извор: Vestionline.com