Издвајамо Регион

ТОДОРИЋ И ХРВАТСКА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ ЗБОГ ПРЕВАРЕ: Прво их тужили Руси а сада и Американци

Ивица Тодорић (Фото: Јутјуб)

Након што је руска Сбербанка поднела суду кривичну пријаву против Ивице Тодорића, прва тужба спремна је и у САД-у, пише Вечерњи лист.

Агрокор је на мети још неколико тужби којима Руси желе да наплате раније одобрене кредите, а суду у Њукорку стигла је тужба против Агрокора једног од америцких фондова који је учествовао у кредитирању концерна у време Ивице Тодорића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Документација је предата, а Агрокор се тужи због лажног приказивања стања. Тужи се Агрокор, а како је његов власник још увек Тодорић, за оно за што се терети Агрокор одговараће и Тодорић”, објаснио је за Вечерњи лист један правник.

После Руса било је јасно да ће и неки од фондова, који нису учествовали у новом кредитном аранжману у јуну, учинити исто, наводи лист и додаје да име фонда који је поднео тужбу није познато и да је у финансирању Агрокора у време Тодорића учествовао велик број, пре свега ризичних, али и пензионих фондова из САД-а, Канаде и Велике Британије.

Од укупног броја фондова који су финансирали Агрокор у време Тодорића, њих око три четвртине, ако се посматра количина обвезница, прихватило је “леx Агрокор” и учествовало с банкама у новом кредиту вредном 480 милиона евра по тзв. ролл уп моделу. Тај модел им обезбеђује сигуран повраћај новца који је раније дат концерну, у истом износу у којем су учествовали у новом кредиту.

“За Агрокор то значи да ће сигурно морати да им исплати око милијарду евра. Било је за претпоставити да ће се они који нису желели да учествују у том моделу кредитирања одлучити на тужбе због лажног приказивања пословања концерна у време бивше управе. Но, није искључено да ће се те тужбе проширити и против државе”, оцењује Вечерњи лист.

 

Извор: Тањуг

БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/iC_W273I2CU